Druga lodówka społeczna w mieście Rumia już działa. Chętni mogą tam zostawiać nieprzeterminowaną żywność, z której skorzystają osoby potrzebujące.
Według badań, realizowanych w ramach projektu PROM, w każdej sekundzie do polskich śmietników trafia około 150 kilogramów żywności, z czego aż 60 proc. pochodzi z gospodarstw domowych. Jest to ogromny problem, ponieważ marnowanie pożywienia przyczynia się m.in. do zanieczyszczenia środowiska i wyczerpywania się zasobów naturalnych. Można z tym jednak walczyć np. poprzez zwiększanie świadomości społecznej.
Jednym z oddolnych działań przyczyniających się do zmniejszania strat żywności jest montaż lodówek społecznych w publicznej przestrzeni. Idea jest prosta: z urządzeń można korzystać 24/7/365, zabierając z półek produkty spożywcze bądź odkładając na nie m.in. konserwy, pieczywo, owoce, jogurty, sery czy też przygotowane w domu potrawy i przetwory. Nie można natomiast wkładać do urządzenia surowego mięsa i jajek, przetworów z niepasteryzowanego mleka oraz jedzenia w otwartych puszkach czy słoikach. Trzeba pamiętać, aby przekazywane jedzenie nie było przeterminowane, a gotowe potrawy były szczelnie zapakowane i opisane. Szczegółowe zasady dotyczące korzystania ze społecznych lodówek są umieszczane na drzwiach urządzeń.
W Rumi kolejna jadłodzielnia znajduje się przy ul. Gdańskiej 17A. Poprzednia od 2020 roku mieści się przy Zespole Szkół Salezjańskich – od strony ul. Dąbrowskiego, obok boiska do koszykówki. Powstała dzięki zaangażowaniu rumskich radnych, którzy wzięli udział w publicznej zbiórce środków.