Przepisy użytkowników

Ciasto marchewkowe domowej roboty

carrot-cake-811796_960_720.jpg


Składniki:


na ciasto:

  1. 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  2. 6 jajek
  3. 1,5 szklanki ciemnego cukru
  4. 2 szklanki mąki
  5. 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  6.  3 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 2 łyżeczki cynamonu
  8. 50 g posiekanych orzechów włoskich
  9. na krem:
  10. 100 g serka mascarpone
  11. 50 g miękkiego masła
  12. ekstrakt z wanilii
  13. 2 szklanki cukru pudru


Wykonanie:


ciasto:


1.Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, powoli dodawać olej cały czas mieszając.
2.Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
3.Dodać orzechy, następnie startą marchewkę i mieszać do połączenia się wszystkich składników.
4.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
5.Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie części.
6.Spód posmarować wcześniej przygotowanym kremem, przykryć drugą częścią ciasta i posmarować wierzch pozostałą porcją kremu.


krem:


1.Serek utrzeć z masłem i kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii, dodając porcjami cukier puder. Gotowym kremem przełożyć ciasto.



carrot-cake-811795_1920.jpg