Program „5 porcji zdrowia w szkole” zakończył się sukcesem – zgłosiło się ponad 5000 szkół podstawowych z całej Polski. Program powstał, aby zwrócić uwagę na edukację najmłodszych w zakresie zrównoważonej diety, bogatej w warzywa, owoce oraz soki.
Dzięki udziałowi możliwe było zwiększenie świadomości dzieci na temat znaczenia zbilansowanego odżywiania, ze uwzględnieniem miejsca warzyw, owoców oraz soków w codziennym jadłospisie. Program dla szkół był częścią VII edycji kampanii „5 porcji warzyw owoców lub soku”, która właśnie dobiega końca.
W ramach programu dla uczniów klas II i III szkół podstawowych nauczyciele otrzymali zestaw materiałów edukacyjnych opracowanych zgodnie z aktualnymi wytycznymi żywieniowymi m.in. sformułowanymi perz Instytut Żywności i Żywienia, które umożliwiły nauczycielom przeprowadzenie angażujących zajęć tematycznych.
Program cieszył się dużym zainteresowaniem wśród edukatorów szkolnych i dzieci. Zarówno edukatorzy szkolni jak i instytucje podkreślają, że edukacja żywieniowa od najmłodszych lat jest istotnym tematem debaty publicznej i powinna stać się stałym elementem edukacji już od pierwszych klas.
Pomimo sukcesu tej edycji kampanii i dużego zainteresowania programem dla szkół, wyzwaniem nadal pozostaje codzienne stosowanie prawidłowych nawyków żywieniowych i w konsekwencji przestrzeganie ich na przestrzeni całego życia.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz