Zakończyła się II edycja konkursu organizowanego przez Samorząd Województwa Pomorskiego pn. „Weki z Pomorskiej Spiżarni”! Laureatem w kategorii produktów mlecznych został mieszkaniec Gminy Luzino pan Bartosz Krauze z Barłomina i jego produkt „Wypasiony ser w oleju”.
Celem konkursu, na najlepszy produkt lokalny wytwarzany w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, jest nie tylko zainteresowanie rolników przetwórstwem żywności i sprzedażą produktów wytworzonych z własnej uprawy, hodowli lub chowu, ale także zwiększenie zainteresowania produktami lokalnymi wśród konsumentów.
Do tegorocznej edycji zgłoszono łącznie 37 produktów w 6 kategoriach konkursowych: produkty i przetwory mięsne i rybne, produkty mleczne, produkty pszczelarskie, przetwory owocowe, przetwory warzywne , oleje i octy. Po zweryfikowaniu wymagań formalnych, które musieli spełnić uczestnicy konkursu, ostatecznie ocenie podlegały 32 produkty.
Komisja konkursowa powołana przez Marszałka Województwa Pomorskiego oceniła produkty na podstawie przyjętych kryteriów: walory organoleptyczne, prezentacja produktu, związek z regionem lub konkretnym miejscem, cechy charakterystyczne danego produktu oraz posiadane certyfikaty i nagrody.
Pan Bartosz Krauze z Barłomina, oprócz tego, że jest hodowcą, zajmuje się serowarstwem i jest wytwórcą wielu smakołyków z mleka niepasteryzowanego od własnych krów, które latem pasą się na łące, a zimą jedzą siano. Produkt, z którym pan Bartosz wystartował do konkursu i zdobył I miejsce, to „Wypasiony ser w oleju”. Laureatowi serdecznie gratulujemy!
fot. luzino.eu
Poniżej lista laureatów w poszczególnych kategoriach:
Kategoria produkty i przetwory mięsna i rybne:
Kategoria produkty mleczne:
Kategoria produkty pszczelarskie:
Kategoria przetwory owocowe:
Kategoria przetwory warzywne:
Kategoria oleje i octy:
Źródło: https://dprow.pomorskie.eu/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz