W Kartuzach odbyła się VIII Regionalna Bitwa Kulinarna pod hasłem „Jestkù z kartësczich strón”. W tej edycji udział brały Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskie z Luzina, Gdyni i Przodkowa.
Impreza organizowana jest jako przedsięwzięcie promocyjno-edukacyjne, nawiązujące do kaszubskich tradycji kulinarnych. Celem konkursu jest promocja regionalnych potraw oraz zwrócenie uwagi na bogactwo i różnorodność kuchni kaszubskiej.
Zadanie konkursowe polega na tym, że reprezentacje oddziałów ZKP przygotowują potrawy według przepisów kaszubskich. W tym roku miejscem rywalizacji było Muzeum Kaszubskie im. Franciszka Tredera w Kartuzach. Kulinarne umiejętności oceniało profesjonalne jurry. Panie z luzińskiego oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskego w składzie: Maria Witsttock, Alicja Klinkosz oraz Aleksandra Bistroń, wyśmienicie przygotowały bùlwòwo zùpa (kartoflanka), pùlczi ze slédzã – piątkowé jestkù (ziemniaki w mundurkach ze śledziem) oraz wafle – pojadła do kôwczi (gofry do kawy). Reprezentacja Luzina zdobyła Tytuł Arcymistrza w Regionalnej Bitwie Kulinarnej.
Źródło: UG Luzino
fot. UG Luzino
Fot. Ewelina Stefańska/ Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie/fb
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz