Zamknij

Panie z ZKP zostały Arcymistrzami gotowania

11:25, 13.06.2022 M. F. Aktualizacja: 08:44, 14.06.2022
Skomentuj Fot. Ewelina Stefańska/ Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie/fb Fot. Ewelina Stefańska/ Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie/fb

W Kartuzach odbyła się VIII Regionalna Bitwa Kulinarna pod hasłem „Jestkù z kartësczich strón”. W tej edycji udział brały Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskie z Luzina, Gdyni i Przodkowa.

Impreza organizowana jest jako przedsięwzięcie promocyjno-edukacyjne, nawiązujące do kaszubskich tradycji kulinarnych. Celem konkursu jest promocja regionalnych potraw oraz zwrócenie uwagi na bogactwo i różnorodność kuchni kaszubskiej.

Zadanie konkursowe polega na tym, że reprezentacje oddziałów ZKP przygotowują potrawy według przepisów kaszubskich. W tym roku miejscem rywalizacji było Muzeum Kaszubskie im. Franciszka Tredera w Kartuzach.  Kulinarne umiejętności oceniało profesjonalne jurry. Panie z luzińskiego oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskego w składzie: Maria Witsttock, Alicja Klinkosz oraz Aleksandra Bistroń, wyśmienicie przygotowały bùlwòwo zùpa (kartoflanka), pùlczi ze slédzã – piątkowé jestkù (ziemniaki w mundurkach ze śledziem) oraz wafle – pojadła do kôwczi (gofry do kawy). Reprezentacja Luzina zdobyła Tytuł Arcymistrza w Regionalnej Bitwie Kulinarnej.

Źródło: UG Luzino

fot. UG Luzino

Fot. Ewelina Stefańska/ Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie/fb

(M. F.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%