Zamknij
REKLAMA

Nowa elewacja dzięki wsparciu

12:45, 22.12.2021 | .
Skomentuj fot. wejherowo.pl
REKLAMA

Zakończył się ważny etap prac w budynku wielorodzinnym przy ul. Wałowej 18 i 18A. To kolejny budynek w tej części miasta, którego elewacja wypiękniała.

W ramach inwestycji, w  budynku  przy ulicy Wałowa 18 i Wałowa 18A wykonano m.in. remont elewacji północnej, południowej, zachodniej ściany, remont dachu oraz izolacje ścian fundamentowych wraz z robotami towarzyszącymi. Całkowity koszt zadania wyniósł ponad 469 tys. zł, dofinansowanie unijne w ramach projektu „Rewitalizacja Śródmieścia Wejherowa” - 252 tys. zł, wkład własny wspólnoty mieszkaniowej – 217 tys. zł., w  tym dotacja z Urzędu Miejskiego w Wejherowie w wysokości 90 tys. zł.

Remont budynku przy ul. Wałowej 18 i 188 A to przykład kompleksowego działania dwóch wspólnot mieszkaniowych, które od początku z nami  ściśle współpracowały – mówi Beata Rutkiewicz, zastępca prezydenta Wejherowa.  – Teraz kamienica, która znajduje się w sąsiedztwie efektownego muralu, zwraca uwagę nowym wyglądem. Poprawił się nie tylko wizerunek tego budynku, ale przede wszystkim poprawiła się jakość życia jego mieszkańców. Na początku napotkaliśmy szereg problemów m.in. finansowych, ponieważ jak się okazało po wykonaniu projektu i złożeniu ofert, budżet się nie spinał wskutek inflacji i podwyżki cen materiałów. Na prośbę bardzo prężnie działających mieszkańców, postanowiliśmy niedobór środków pokryć z budżetu miasta i udało się tę inwestycję zrealizować. 

Z rewitalizacji budynku liczącego ponad 130 lat, najbardziej zadowoleni są sami mieszkańcy.

Mieszkam tu 40 i jestem bardzo zadowolony z efektów prac - i z samego wykonania, kolorystyki, jak i terminu, w którym udało się ten remont przeprowadzić – przyznaje Mariusz Lencki z zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej Wałowa 18. - Sama procedura pozyskania środków nie była specjalnie skomplikowana i udała się dzięki m.in. urzędowi, a także WTBS. Moi sąsiedzi – mieszka tu 13 rodzin - też są pod ogromnym wrażeniem zmian naszej kamienicy. Cieszymy się, że nasz budynek dołączył do tej pięknej strefy, która tworzy się na ul. Wałowej.

Efekty prac rewitalizacyjnych widzimy nie tylko my - mieszkańcy kamienicy, ale też mieszkańcy całego miasta – mówi Jerzy Bielaszewski z zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej Wałowa 18. – Przecież wiemy, jak ważne znaczenie ma, w jakim otoczeniu się mieszka, gdzie wychowują się dzieci. Początkowo wspólnie z sąsiadami zbieraliśmy fundusze, remontowaliśmy klatkę schodową własnym nakładem sił, jednak niektóre rzeczy przerosły nasze możliwości. Dziękujemy za dofinansowanie, bo sami nie bylibyśmy w stanie tego sfinansować. Udało się dzięki środkom unijnym i z budżetu miasta, za co dziękujemy. 

źródło: wejherowo.pl

fot. wejherowo.pl

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%