Zamknij

Projektowanie restauracji ? Kilka przydatnych wskazówek

10:45, 27.01.2020 ?.W Aktualizacja: 10:48, 27.01.2020
Skomentuj

Własny lokal to marzenie wielu. Marzenie jednak szybko może przerodzić się we fiasko, gdyż w obecnych warunkach, wiele lokali nie potrafi utrzymać się na tak trudnym rynku, jakim jest rynek gastronomiczny. Dzieje się tak z wielu powodów, ale jednym z nich jest mało atrakcyjny i niefunkcjonalny design wnętrza.

Klienci, posiadając wybór, wolą udać się do miejsca klimatycznego, które nie tylko jedzeniem zachęca do wejścia. Stworzenie takiej przestrzeni nie jest łatwe, dlatego warto skorzystać z pomocy profesjonalistów w tym zakresie. Jeśli szukasz praktycznych wskazówek na to, jak zmienić swój lokal na lepsze, oto co przygotowaliśmy.

Światło ma znaczenie

Nie można lekceważyć wagi dobrego oświetlenia. Światło jest bardzo dużą częścią klimatu, potrafi wynieść go na wyższy poziom, stworzyć prawdziwie dobrą atmosferę. Wielkim atutem są duże okna. Jeśli posiadamy takie w naszej restauracji – nie zasłaniajmy ich! Pozwólmy światłu naturalnemu wpadać do środka przez jak najdłuższy czas w ciągu dnia. Również wieczorem daje to przewagę – zachęca ludzi przechodzących obok do tego, by wejść. Zadbaj o ciekawą dekorację okienną. Jeśli posiadasz parapety, udekoruj je, by ocieplić nieco przeszklenia. Pamiętaj jednak o umiarze. Wszystko będzie zależało od klimatu, jaki pragniesz stworzyć.

Oświetlenie sztuczne również należy podporządkować temu, jaką atmosferę chcesz utrzymać. Mniej światła wprowadza intymność i sprawdza się, gdy profil twojej restauracji to uroczyste kolacje przy świecach. W przypadku, gdy twój lokal ma mniej formalny profil, więcej światła może ci się dobrze przysłużyć. W każdym przypadku, lepiej sprawdzi się światło żółte – nawet, gdy kolorystyka lokalu opiera się o biel i czerń. Białe światło kojarzy się ze szpitalem i chłodem, unikaj go zatem w swoim miejscu.

Źródło: Projekt restauracji StudioLoko.pl

Wygoda i funkcjonalność

Nikt nie chce wydawać pieniędzy w lokalu, w którym nie ma miejsca, by się zrelaksować lub wygodnie przejść do łazienki. Wygoda to podstawa. Dlatego, warto zadbać o dobre ustawienie stolików, tak aby goście mogli swobodnie siedzieć, rozmawiać ze sobą i wstawać od stołu. Ma to także znaczenie dla samej obsługi, która musi mieć dobry dostęp do każdego ze stolików. Zbyt ciasno poustawiane meble spowodują ścisk i zniechęcą klientów do powrotu.

Jeśli masz dużo gości i za mało miejsca, spróbuj zmienić ustawienie stolików. Czasem reorganizacja potrafi wygospodarować więcej przestrzeni.

Co ważne, nie przywiercaj stołów do podłogi!  W ten sposób, przemeblowanie zawsze będzie możliwe.

Źródło: Studio Loko

Element zaskoczenia

Choć nie jest to zupełnie konieczne, element, który będzie wyróżniał twoją restaurację na tle wielu innych, zawsze przyniesie korzyści. Musisz zostać zapamiętanym przez klientów, by liczyć na to, że jeszcze do ciebie wrócą. Dlatego w dekoracji nie bój się odważnych rozwiązań. Zaskocz swoich klientów ciekawymi krzesłami lub nietypowo przystrojonym barem. W tym wypadku, warto zlecić projekt architektowi, który najlepiej wydobędzie ten specjalny składnik, który charakteryzuje twój lokal. To z pewnością przyniesie korzyści długoterminowo.

(?.W)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

EwaEwa

0 0

Jeśli natomiast będziecie w stolicy to polecam wybrać się do restauracji Szkutnia. Mają świetne jedzenie. 13:50, 24.03.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%