Witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Potrzebujemy ich w bardzo małych ilościach, ale nie jesteśmy w stanie samodzielnie wytworzyć, dlatego też pozyskujemy witaminy z innych źródeł – przede wszystkim z naszej diety. Co jednak w sytuacji, w której posiłki nie są odpowiednio zbilansowane z powodu alergii na poszczególne składniki lub celowe wyłączanie z diety określonych produktów? W takim przypadku dobrą praktyką jest właściwa suplementacja.
Do prawidłowego funkcjonowania potrzebujemy trzynaście różnych witamin: A, C, D, E i K oraz osiem różnych witamin z grupy B. Bez odpowiednich ilości każdej z nich możemy pogorszyć swoją odporność, wygląd i samopoczucie, a także narazić się rozwój przeróżnych schorzeń. Witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach. Po wchłonięciu z pożywienia są magazynowane w naszych tkankach tłuszczowych. Witaminy rozpuszczalne w wodzie (C i wszystkie witaminy z grupy B) są z kolei dość łatwo wypłukiwane z organizmu, dlatego powinniśmy je regularnie uzupełniać. Dokładniej przyjrzymy się dwóm z wymienionych witamin – A oraz E.
Co warto wiedzieć na temat witaminy A?
Witamina A jest silnym przeciwutleniaczem, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowej skóry. Ma kluczowe znaczenie dla poprawnego widzenia oraz silnego układu odpornościowego. Pomaga neutralizować prozapalne wolne rodniki, które mogą powodować uszkodzenia tkanek i komórek. Zwykle pochodzi ze źródeł zwierzęcych, ale możemy ją również wytworzyć z niektórych związków występujących w pokarmach roślinnych, zwanych karotenoidami. Podroby, takie jak wątroba, nerki i żółtka jaj, są świetnymi przykładami żywności bogatej w witaminę A. Jej niedobory objawiają się m.in. pogorszeniem widzenia, złym stanem skóry oraz zwiększoną podatnością na infekcje.
Co warto wiedzieć na temat witaminy E?
Witamina E to także silny przeciwutleniacz, którego głównym zadaniem w organizmie jest zabezpieczenie komórek przed uszkodzeniem. Odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego i ochronie przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca czy nowotwory. Witamina E znajduje się głównie w żywności zawierającej tłuszcz. To np. orzechy, nasiona, awokado, oleje roślinne i kiełki pszenicy. Niedobory witaminy E skutkują m.in. przewlekłym zmęczeniem i rozdrażnieniem, anemią oraz problemami z utrzymaniem koncentracji.
Witamina A+E – dlaczego warto suplementować?
Niedobory witamin prowadzą do wielu problemów ze zdrowiem. W przypadku witamin A i E jest to m.in. znacznie pogorszenie wzroku, podatność na infekcje czy przewlekłe zmęczenie. Powodem niedoborów często jest dieta uboga w niektóre produkty. Suplementacja witaminy A+E naturalnymi preparatami, które zapewniają prawidłowe wchłanianie, dostarcza organizmowi niezbędnych składników i zapewnia właściwe funkcjonowanie wszystkich narządów.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz