Zamknij

7 złych nawyków żywieniowych

13:40, 01.06.2022 Krzysztof Kacnerski Aktualizacja: 13:47, 01.06.2022
fot. Krzysztof Kacnerski fot. Krzysztof Kacnerski

Często jemy wysokoprzetworzone produkty i spożywamy nadmierną ilość szkodliwych tłuszczy, łącząc to ze stanem ciągłego stresu, który dopada nas przez obowiązki zawodowe i problemy życia codziennego - mówi Krzysztof Kacnerski zawodnik Strongman Polska i Trener Personalny przedstawiając 7 złych nawyków żywieniowych, które należy wyeliminować.

1. Mleko, dlaczego? Organizm człowieka zwyczajnie nie potrafi strawić mleka, przez co po raz kolejny obciąża się nasz układ trawienny. Pamiętajcie, że mleko dostępne w sklepach ma niestety niewiele wspólnego z prawdziwym mlekiem. Dotyczy to strat w postaci witamin B1, B12, C oraz folianów. „Pij mleko będziesz wielki!” słyszeliśmy od najmłodszych lat w TV – niestety nie sądzę...

2. Przejadanie się, które jest niezwykle groźne! Jedzenie w nadmiernych ilościach może mieć poważne konsekwencje dla naszego organizmu. Pamiętaj, że żołądek to elastyczny narząd. Jeśli regularnie go rozciągamy, może to skutkować wzmożonym apetytem i prowadzić do jeszcze większego podjadania ze wszystkimi niekorzystnymi tego następstwami. Co dzieje się dalej? Spożywamy duże ilości szkodliwych tłuszczów, żywności wysokoprzetworzonej oraz cukrów. Nasz przeciążony już układ trawienny nie ma czasu na odpoczynek i regenerację, utrudniamy wtedy także proces usuwania toksyn z organizmu a on samu ulega zakwaszeniu. Taki układ pokarmowy staje się mniej wydolny, a my czujemy się ospali i zmęczeni.

3. Żywność wysokoprzetworzoną, ponieważ tego rodzaju produkty to zwyczajne zagrożenie naszych czasów. Dodatki, spulchniacze, konserwanty, zagęszczacze i wszystkiego rodzaju ulepszacze to dodatki, które tylko i wyłącznie nas uzależniają i mają negatywny wpływ na nasze funkcjonowanie.

4. Biały cukier, nie dość, że także działa on uzależniająco to jeszcze na dodatek niszczy naszą florę jelitową i powoduje rozwój pasożytów i grzybów w naszym organizmie. Szukaj jego zamienników! Miód, erytrytol czy stewia. Wiem, że miód zawiera znaczną ilość kalorii, ale posiada także sporo minerałów i enzymy.

5. Tłuszcze trans, co to takiego? Są to nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, powstają w wyniku utwardzania olejów roślinnych, gdy zmieniamy ich konsystencję z płynnej na stałą. Same oleje roślinne są okej, ale cały proces utwardzania sprawia, że zmieniają się ich właściwości. Gdzie je znajdziemy? Oczywiście, że dodawane są one zazwyczaj do produktów, które mają długi termin przydatności, żywności typu fast food, wyrobów cukierniczych czy chipsów.

6. Używki, co obecnie znajduje się w wyrobach tytoniowych? Nikotyna, tlenek węgla, związki rakotwórcze, pyły czy nawet cyjanowodór. Co dzieje się dalej? Palenie papierosów przyczynia się do osłabienia zmysłu smaku, słuchu i czucia. Staje się również przyczyną zachorowania na raka płuca. Jeżeli już musisz kawę rozpuszczalną zamień na taką z prawdziwych, mielonych ziaren lub zbożówkę. Kofeina, jasne, że daje tzw. chwilowego kopa, ale potem tak naprawdę nas osłabia i uzależnia. Alkohol? Lampka, zwłaszcza czerwonego wina, od czasu do czasu może okazać się nawet pożyteczna, jest to poprawny nawyk żywieniowy.

7. Stres, długotrwały i przewlekły nie robi niczego innego jak zabiera z nas to co najcenniejsze, zwiększa potrzeby metaboliczne organizmu i powoduje wzrost zużycia i wydalania wielu składników odżywczych. Do czego to prowadzi? Powstają w nas liczne niedobory witamin a także makro i mikroelementów.

Krzysztof Kacnerski

(Krzysztof Kacnerski)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%