Zamknij

Orzeźwiające lemoniady na cieplejsze dni

12:30, 24.06.2022 M. F. Aktualizacja: 14:40, 24.06.2022
Skomentuj for. pixabay.com for. pixabay.com

Kiedy temperatura na zewnątrz rośnie, ważne jest by odpowiednio nawadniać swój organizm. Dla tych, którzy nie są fanami zwykłych elektrolitów, proponujemy lemoniady.

Niedobory wody mają bardzo nieprzyjemne skutki. Objawami są np. zaburzenia pamięci i koncentracji, zaburzenia koordynacji ruchów i uporczywe bóle głowy. Wraz za tymi skutkami idzie również wysychanie błon śluzowych, co prowadzi do obniżenia odporności organizmu, który składa się z ok. 60-70 % wody. Utrata 20% z tego może doprowadzić do śmierci.

W ciągu dnia tracimy od 2 do 3 litrów wody, którą musimy uzupełnić dla dobrego samopoczucia. Szczególnie w ciepłe dni, bardzo ważne jest by ją uzupełniać. Woda jest głównym składnikiem tkanek i płynów ustrojowych w ciele, służy m.in. do zmniejszania tarcia miazgi w stawach przez co ich ruchliwość jest większa, chroni mózg, rdzeń kręgowy i płód przed urazami mechanicznymi. By po naszym organizmie mogły rozchodzić się składniki pokarmowe potrzebna do tego jest również woda, która przy tym też usuwa i wydala produkty przemiany materii oraz toksyczne związki nagromadzone w mięśniach podczas wysiłku fizycznego. Jest niezbędną przy procesie trawienia, przełykania pokarmu, odczuwania smaku oraz prawidłowego działania enzymów trawiennych.

Ważnym jest też to, by uzupełniać utracone wraz z potem minerały. Sprawdzi się przy tym woda mineralna lub różne produkty spożywcze.

Jednak jeśli nie chcemy pić zwykłej wody, możemy pokusić się o lemoniady pełne smaków dzięki owocom i warzywom.

Truskawka z miętą

Składniki:

  • 400 g świeżych truskawek
  • 2 cytryny lub limonki
  • 5 szklanek wody zmineralizowanej
  • syrop klonowy lub inna substancja słodząca
  • kilka listków świeżej mięty
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy szypułki, następnie przesypujemy do blendera. Dolewamy do owoców cztery szklanki wody i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym przelewamy do dzbanka. Obieramy cytryny ze skórki, wkładamy do blendera wraz z miętą i dolewamy szklankę wody. Znowu miksujemy całość, a uzyskany płyn odcedzamy i przelewamy do truskawek, nie trzeba przecedzać, jeśli ktoś nie chce. Mieszamy razem płyny w dzbanku, dodajemy substancji słodzącej wedle uznania lub ją pomijamy oraz dodajemy kostki lodu, również jak sobie tego życzymy.

fot. pixabay.com

Ogórkowa

Składniki:

  • litr wody
  • ogórek świeży
  • limonka
  • substancja słodząca

Przygotowanie:

Do dzbanka wlewamy wodę. Następnie przekrajamy limonkę i wyciskamy z połowy sok, który potem wlewamy do wody. Do wody z sokiem dodajemy substancję słodzącą wedle uznania, może być to cukier lub słodzik, i dokładnie mieszamy. Pół, wcześniej umytego, ogórka kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka, drugie pół ścieramy na tarce do naczynia. Odciskamy z masy sok, po czym przelewamy do dzbanka i mieszamy. Lemoniadę można schłodzić w lodówce lub podawać z lodem.

fot. pixabay.com

Orzeźwiający arbuz

Składniki:

  • arbuz 1,5 kg
  • cukier
  • woda 250 ml
  • cytryna
  • świeża mięta

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz świeżą miętę, nie trzeba jej kroić. Następnie podgrzewamy wszystko do momentu rozpuszczenia się cukru, w międzyczasie rozcierając łyżką miętę. Po rozpuszczeniu się cukru usuwamy liście mięty i odstawiamy rondelek z zawartością do przestygnięcia. Arbuza przekrajamy na pół i wydrążamy z niego miąsz, który wkładamy do naczynia blendera. Owoc miksujemy na mus, następnie przez sitko, by oddzielić pestki, przelewamy do rondelka. Całość mieszamy, dolewamy soku z wyciśniętej cytryny wedle uznania. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

fot. pixabay.com

(M. F.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%