Zamknij

Dieta dla diabetyków w praktyce - o czym powinieneś pamiętać?

12:35, 19.09.2018 ?.W Aktualizacja: 14:09, 19.09.2018
Skomentuj

Cukrzyca, mimo iż nie jest chorobą zakaźną, została uznana za epidemię XXI wieku. Osób chorujących na cukrzycę przybywa lawinowo. Ich życie determinuje ścisłe przestrzeganie diety. O czym na pewno musi pamiętać chory na cukrzycę?

Cukrzyca – niedogodności dla pacjentów

Zdiagnozowanie u pacjenta cukrzycy pociąga za sobą szereg obostrzeń w obrębie diety. I wbrew pozorom nie chodzi tylko o odstawienie słodyczy. Wśród produktów charakteryzujących się wysokim indeksem glikemicznym (powodujących gwałtowny wzrost cukru po ich spożyciu) są na przykład ziemniaki. Osoby chore często właśnie dietę wskazują jako największy problem w chorobie. Podnoszą, że ciężko jest powstrzymać się od jedzenia określonych produktów, gdy wszyscy wokół to robią. Niestety, są pacjenci, którzy wolą zwiększyć dawkę insuliny niż rygorystycznie przestrzegać diety. Problemem są zwłaszcza ludzie młodzi, którzy chcą „korzystać z życia” (Zobacz: Kogo najczęściej dotyczy zachorowanie na cukrzycę?).

Cukrzyca – podstawowe przykazania dietetyczne

Podstawą diety cukrzycowej jest regularne przyjmowanie posiłków. Mniej znaczy lepiej, więcej… też lepiej. Osoby borykające się z cukrzycą powinny jeść w ciągu dnia 5 – 6 posiłków, zamiast standardowych trzech, ale na talerzu powinno znaleźć się tylko tyle jedzenia, by zaspokoić głód. Łakomstwo jest prostą drogą do nadwagi, a ta do zwiększenia dawek leków. Przyjmowanie posiłków o stałych porach pomaga też w regularnym przyjmowaniu leków.

Niektóre potrawy muszą zniknąć z diety osoby chorej na cukrzycę. Trzeba rozstać się z tradycyjnymi słodyczami, alkoholem, produktami tłustymi, słonymi. Niewskazane są też produkty z białej mąki. W domowych wypiekach lepiej postawić na mąkę razową.

Do każdego posiłku dobrze jest wprowadzić owoc lub warzywo. Zaletą takiego rozwiązania jest szybkie uczucie sytości przy nawet niewielkim posiłku. Warzywa powinny być poddawane krótkiej obróbce termicznej. Jeśli chodzi o surówki – najlepiej przygotować je tuż przed podaniem.

Tłuszcze zwierzęce najlepiej zastąpić dobrej jakości tłuszczami roślinnymi, np. oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Diabetycy muszą pamiętać o ograniczeniu tłuszczu w diecie. Śmietana, masło, tłuste mięsa i wędliny powinny zniknąć z lodówki osoby na diecie cukrzycowej.

Komponując dietę dla diabetyka, trzeba pamiętać o produktach zawierających duże witaminy C, gdyż chorzy na cukrzycę wykazują niższą odporność na wirusy i bakterie niż osoby zdrowe. Przy komponowaniu warto pamiętać o kiszonej kapuście, cytrusach, papryce czy soku z czarnej porzeczki.

Więcej informacji o diecie cukrzycowej można znaleźć na stronie zywieniemaznaczenie.pl.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%