Zamknij

Ile gotować wybrane potrawy?

10:18, 18.05.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 10:18, 18.05.2021

Kiedy przygotowujemy konkretną potrawę, często czas jej gotowania dobieramy intuicyjnie. Tymczasem istnieje wiele potwierdzonych doświadczeniem teorii dotyczących tego jak długo powinniśmy gotować wybrane dania. Dowiedz się teraz.

Jajko na miękko – największy problem naszych czasów

Powyższy tytuł podajemy tu nieco z przymrużeniem oka. Wiemy bowiem, że nic nie sprawia takiej trudności, jak ugotowanie jajek na miękko. Warto zauważyć swoisty paradoks. Gdy chcemy, by jajka były zrobione na miękko często uzyskujemy efekt odwrotny i musimy zadowolić się jajkami na twardo. Zwykle problemem jest zbyt długie gotowanie lub zbyt wysoka temperatura jakiej poddajemy jajka. Często na kuchence indukcyjnej wybieramy zbyt wysoki program, a na gazowej zanadto podkręcamy gaz. Rozwiązaniem jest np. gotowanie jajka z zegarkiem w ręku około 2-3 minuty na średnim ogniu.

Warzywa – zbyt rozgotowane czy niedogotowane

Każdy z nas chociaż raz borykał się z problemem rozgotowanych ziemniaków. Zbyt miękkie kartofle to jednak niejedyne warzywo, które sprawia wiele problemów. Wiele osób wciąż nie wie, ile gotować bób, by był smaczny, a jednocześnie ani niezbyt miękki, ani niezbyt twardy. W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać – czy chcemy mieć miękkie warzywo czy raczej bardziej al dente, czas gotowania powinien oscylować między 15 a 30 minutami. Istotne również, by nie zostawiać bobu samego sobie, ale sprawdzać co kilka minut, czy już jest gotowy do spożycia. To uchroni nas przed rozgotowaniem tego przysmaku.

Kalafiorowate – szczególny rodzaj warzyw

Osobną grupą warzyw, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę są tzw. kalafiorowate, do których możemy zaliczyć m.in. kalafior czy brokuły. Jeżeli zastanawiasz się, ile gotować brokuł, mamy dla Ciebie małą podpowiedź. To warzywo wystarczy gotować około 6-7 minut. Znacznie więcej czasu należy poświęcić kalafiorowi. Dlatego, gdy ktoś nas zapyta jak długo gotować kalafior, odpowiedź jest prosta. Czas gotowania kalafiora powinien wahać się pomiędzy 15 a 20 minut. W przypadku, gdy chcemy przygotować kalafior na parze, trzeba poczekać nieco więcej, bo około 25-30 minut.

W zasadzie samo gotowanie warzyw, gdy posiadamy te podstawowe informacje jest bardzo łatwe. Gotując, możesz powołać się również na swoje własne doświadczenie. Jeżeli zauważysz, że kalafior jest już gotowy po 13 minutach, to oczywiście nie czekaj dwóch kolejnych, tylko po prostu wyciągnij warzywo z garnka po uprzednim jego wyłączeniu.

Po wystudzeniu warzyw ciesz się ich smakiem.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%