Meble są - bez wątpienia - jednymi z ważniejszych elementów w lokalach gastronomicznych. Mowa nie tylko o stolikach i krzesłach na sali, na której goszczeni i obsługiwani są klienci, ale również o meblach w kuchni gastronomicznej. W poniższym artykule odpowiadamy na kluczowe pytanie, dla każdego, kto chciałby wystartować z biznesem restauracyjnym: jakie wybrać meble do gastronomii.
Meble w kuchni gastronomicznej
W profesjonalnej kuchni gastronomicznej, w której mają być przygotowywane najwyższej jakości potrawy, powinny znaleźć się meble ze stali nierdzewnej. O ich przewadze nad meblami stworzonymi z innego rodzaju materiałów, przemawia kilka kluczowych aspektów. Oto one:
W kuchni restauracyjnej powinny znaleźć się takie meble ze stali nierdzewnej, jak przede wszystkim:
Meble do sali dla klientów
Kuchnia jest sercem każdego lokalu gastronomicznego, jednak równie ważna jest sala, na której pracownicy restauracji podejmują swoich gości. Poza stolikami i krzesłami, warto również pomyśleć o hokerach ustawionych przy ladzie lub przy barze. Wysokie stoły można miejscami zamienić na o wiele niższe ławy lub stoliki kawowe, a krzesła na przyjemnie wygodne fotele czy kanapy. Można również pomyśleć o kąciku dla dzieci. Strefy w pomieszczeniu warto rozdzielić obustronnie otwartymi regałami, na których mogą znaleźć się kwiaty doniczkowe, książki kucharskie, przetwory zamknięte w dekoracyjnych słoikach, stylowa porcelana czy mini rzeźby. Meble, jakie znajdą się na sali zależą od tego, jaki charakter chcemy nadać wnętrzu restauracji, które będzie otwarte dla gości. Warto pamiętać o tym, by stylistyka panująca na sali była spójna, ale absolutnie nie była nudna - dzięki temu restauracja będzie prezentowała się elegancko i zapadnie w pamięć, każdemu, kto ją odwiedzi - nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak serwowanych dań.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz