Zamknij
REKLAMA

Dodatki na wielkanocnym stole

10:00, 27.03.2018 | D.D.
REKLAMA
Skomentuj

Śniadanie wielkanocne to jedna z polskich tradycji. W tym roku warto zaskoczyć rodzinę i oprócz świątecznych klasyków podać coś równie smacznego i lekkiego.

Wraz z nadejściem Wielkanocy do naszych progów zawita wiosna, a wraz z nią na talerzach zaczynają pojawiać się świeże warzywa, za którymi tęskniliśmy całą zimę. Warto ubarwić stół świąteczny i  oprócz tradycyjnych wędlin postawić na nim również różnorodne domowe pasty warzywne.

Podstawą tradycyjnego stołu wielkanocnego jest żurek podany na białej kiełbasie. Można przyrządzić jednak legendarną zupę w alternatywnej wersji. Zamiast białej kiełbasy wieprzowej można użyć piersi kurczaka. Warto ponadto zwrócić uwagę na opis produktu, aby zawierał jak najwięcej mięsa, a jak najmniej soli. Podstawą zupy jest dobry wywar, aromatyczny majeranek i zakwas z mąki żytniej.

Smoothies to prawdziwa bomba witaminowa, bogata w składniki odżywcze i składniki mineralne, które wpływają na dobre samopoczucie. Szczególnie smacznym połączeniem owocowo-warzywnym jest koktajl ze szpinaku i gruszek.

Wybierając dania na świąteczny stół nie wypada zapomnieć również o deserze, który nie zawsze musi być w wersji na słodko. Oprócz wielkanocnej baby warto spróbować alternatywy w postaci pysznych warzywnych babeczek.

Warto zadbać o atmosferę przy świątecznym stole i nie zapominać o dekoracjach oraz świeżych kwiatach, które wprawią gości w miły nastrój i zapewnią miłą aurę. Każdy szczegół taki jak kolorowe serwetki, czekoladowe zajączki, żonkile czy bazie w wazonie oraz ozdobione przez dzieci pisanki i baranki sprawią, że dobre humory będą dopisywać wszystkim.

Jeśli pogoda pozwoli wybierzmy się na spacer, pierwsze promienie słońca umilą rodzinną aktywność, a dojrzenie pierwszych zwiastunów wyczekiwanej wiosny będzie sympatycznym dodatkiem do wspólnej aktywności fizycznej.

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© gwe24.pl | Prawa zastrzeżone | 2018