Zamknij
REKLAMA

Zdrowe koktajle i smoothie – także w wersji jesiennej

14:24, 28.09.2018 | K.G
Skomentuj

Soczyste, orzeźwiające, pełne witamin, a przede wszystkim – pyszne. Takie są właśnie koktajle i smoothie. Moda na nie zaczęła się kilka lat temu i nie przemija. Dobra wiadomość jest taka, że możesz je przyrządzać przez cały rok, dodając sobie energii również, gdy pogoda nie sprzyja. Jak to zrobić? Oto nasze wskazówki.

Dlaczego w ogóle koktajle i smoothie to dobry pomysł? Mówiąc najprościej – ponieważ doskonale zastępują niezdrowe, wysoko przetworzone jedzenie i świetnie sprawdzają się jako szybkie i zdrowe śniadanie czy przekąska dla dzieci i dla dorosłych. Możesz w nich również sprytnie „przemycić” warzywa. To istotne zwłaszcza wówczas, gdy w Twojej rodzinie jest osoba, która nie jest ich wielkim fanem. Ale gdy połączysz nielubiany szpinak, jarmuż czy brokuły z truskawkami, bananami czy kiwi… nie oprze się im nawet największa maruda. Spróbuj je włączyć do codziennej diety i zobacz różnicę.

Czego potrzebujesz, by przyrządzić koktajle i smoothie?

Podstawa to oczywiście dobry blender. Bez niego nie powstanie żaden koktajl. Na czym polega jego rola? To właśnie to urządzenie rozdrabnia i przeciera wszystkie składniki, nadając im gładką konsystencję. Co zaś najważniejsze, robi to dosłownie w kilka sekund. To właśnie dzięki temu smoothie staje się ekspresową przekąską.

Jak wybrać blender? Masz kilka opcji:

  • blender ręczny – jest najbardziej uniwersalnym sprzętem kuchennym, bo sprawdzi się również np. do przecierania zup-kremów, ale musisz go trzymać nieustannie w trakcie pracy,
  • blender kielichowy – do którego wrzucasz wszystkie produkty na koktajl zapewnia Ci pełną wygodę pracy, ponieważ nie musisz go trzymać w trakcie miksowania składników i radzi sobie dobrze także np. z kruszonym lodem (pamiętaj o tym, gdy nadejdzie kolejne lato!);
  • specjalny blender do smoothie, w którym kielich staje się jednocześnie butelką, którą możesz z łatwością włożyć do lodówki / zabrać do pracy / wrzucić do szkolnego plecaka dziecka – takie blendery znajdziesz np. w ofercie Manta.

Który wybierzesz? Decyzja należy do Ciebie. Zwróć jednak uwagę na jakość wykonania, funkcjonalność oraz cenę. Wbrew pozorom, nawet specjalne blendery do koktajli nie muszą kosztować majątku.

A co poza blenderem? Warzywa, owoce i opcjonalne dodatki do smoothie, a także w niektórych przypadkach deska i nóż do krojenia.

Ciekawe pomysły na smoothie i koktajle

Skoro wiesz już, jakiego sprzętu użyć do przygotowania smoothie i koktajli, czas zacząć miksowanie. Kombinacji smakowych jest całe mnóstwo. Zacznij od najprostszych z nich, a potem zacznij eksperymentować.

Najprostsze koktajle powstają np. z:

  • bananów, truskawek i kiwi – to klasyczna kompozycja, którą przygotujesz w kilka sekund,
  • kiwi, jarmużu, banana i malin – jarmuż to cenne źródło witamin, które ciekawie przełamuje smak owocowej mieszanki,
  • szpinaku, truskawek i banana – tu ponownie możesz przemycić warzywo w „deserowym” miksie.

Do swoich koktajli możesz dodać również np.: nasiona chia, mielone siemię lniane czy – dla uzyskania rzadszej konsystencji – odrobinę wody, mleka czy jogurtu naturalnego.

A co ze smoothie w wersji jesiennej? Pamiętaj, że… możesz je podgrzewać po zmiksowaniu. W takiej wersji dobrze będą np. smakowały kompozycje z:

  • jabłka (obranego i pozbawionego nasion) zblendowanego z odrobiną wody, kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego, syropu klonowego i szczyptą gałki muszkatołowej,
  • gruszek, kawałka korzenia imbiru, nasion chia, odrobiny syropu klonowego, masła migdałowego / orzechowego i mleka,
  • jabłek, soku z cytryny, garści szpinaku, imbiru i cynamonu z dodatkiem wody.


Wrzuć te składniki w odpowiadających Ci proporcjach do blendera, nadaj im odpowiednią konsystencję i podgrzej przez chwilę w mikrofalówce lub na małym ogniu. Rozgrzejesz się i zapomnisz o niesprzyjającej pogodzie. Smacznego!

(K.G)

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© gwe24.pl | Prawa zastrzeżone