Zamknij

Olimp Grill Team na 3. miejscu w ogólnopolskim konkursie

13:37, 08.04.2019 R.K Aktualizacja: 13:46, 08.04.2019
Skomentuj

Przystawka z ryb bałtyckich lub jeziornych oraz potrawa z wykorzystaniem antrykotu z polskiej wołowiny - to zadania przed którymi postawiono uczestników Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego.

Pomysłodawcami i współorganizatorami konkursu o tytuł Gold Grill Team (który odbył się podczas imprezy Grill Festiwal 2019 w Gdańsku) byli pomorscy szefowie kuchni – Sebastian Cichy oraz Kamil Hildebrandt.

W pierwszym dniu do grillowych zmagań stanęło dwanaście zespołów w kategorii Junior – młodzież ucząca się w szkołach gastronomicznych z całej Polski. Jednym z zespołów startujących w konkursie był Olimp Grill Team – Fabian Budnik oraz Kornel Nawrocki, uczniowie jednej z wejherowskich szkół, odbywający staż zawodowy w Hotelu Olimp Business & SPA. Młodzi mistrzowie grilla trenowali pod okiem szefa kuchni i gastronomi Krzysztofa Wierzby.

Przygotowania do zawodów ruszyły ok. dwa tygodnie przed finałem, Fabian i Kornel mieli ciekawy pomysł, byli pełni zapału i chęci do działania. Brakowało im jednak wsparcia finansowego oraz technicznego, czyli niezbędnych czynników, aby należycie przygotować się do konkursu. Pomysły na potrawy, które przygotowywali młodzi kucharze, były ich autorskimi projektami. A zatem był pomysł, był zapał, lecz - jak to bywa - pojawiło się kilka problemów. Fabian i Kornel o tych kłopotach opowiedzieli swojemu znajomemu – szefowi kuchni z Hotelu Olimp, który pod wrażeniem pomysłów młodych kucharzy postanowił im pomóc. Zaprosił młodych adeptów na staż w hotelowej kuchni, wsparł ich swoim doświadczeniem, ponadto częściowo sfinansował produkty niezbędne do ćwiczeń oraz na sam konkurs.

Efekt grillowych zmagań oceniało profesjonalne jury składające się ze znanych i cenionych szefów kuchni pod przewodnictwem Krzysztofa Szulborskiego, prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Honorowym jurorem konkursu był legendarny Szef Kuchni Kurt Scheller.

Wspólna praca trzech entuzjastów, upór młodych kucharzy oraz wsparcie technologiczne, jakie udzielił im Hotel Olimp, zaowocowało sukcesem. Fabian i Kornel zajęli trzecie miejsce na ogólnopolskim konkursie kulinarnym.

(R.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

czytelniczkaczytelniczka

0 0

Gratulacje dla młodych ludzi! Podziękowania dla Hotelu Olimp, który pomógł tej dwójce sięgnąć po sukces! 08:02, 09.04.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%