Zamknij
REKLAMA

Najlepsze weki są z powiatu wejherowskiego!

10:05, 18.11.2020 | R.K
Skomentuj
REKLAMA

Konkurs Weki z Pomorskiej Spiżarni został rozstrzygnięty. Komisja konkursowa wybrała i nagrodziła lokalne produkty. W większości wygrały produkty z naszego powiatu!

 

Do konkursu Weki z Pomorskiej Spiżarni zgłoszono 39 produktów w 3 kategoriach. Zdaniem komisji konkursowej najlepszymi produktami lokalnymi okazały się: żurawina ucierana na surowo (kategoria produkt pochodzenia roślinnego), wypasiony jogurt naturalny (kategoria produkt pochodzenia zwierzęcego) oraz gulasz myśliwski (kategoria produkt mieszany).

 

Przypomnijmy, że konkurs został ogłoszony przez Zarząd Województwa Pomorskiego i trwał od 1 do 15 października.

– Plebiscyt cieszył się dużym zainteresowaniem wśród rolników prowadzących działalność w formie tzw. rolniczego handlu detalicznego – mówiła zastępca dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP Aneta Gajger.

Jakie produkty zgłaszano?

Konkurs rozgrywany był w 3 kategoriach: produkt pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mieszany. Do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego wpłynęło 39 zgłoszeń, w tym: 26 w kategorii produktów roślinnych, 5 – pochodzenia zwierzęcego i 8 – mieszanych. Wśród zgłoszonych produktów były: dżemy i konfitury z owoców, soki i syropy, sałatki warzywne, oleje tłoczone z nasion z rzepaku, lnu, pasztety, kiełbasy, jogurty, gulasze i bigosy.

Co oceniała komisja?

Oceny produktów dokonała, powołana przez marszałka województwa pomorskiego, komisja konkursowa pod przewodnictwem szefa kuchni Piotra Domańskiego. Komisja oceniała smak, zapach i wygląd przetworów, a także ogólna prezentacja produktu.

– Dodatkowe punkty można było zdobyć np. za niepowtarzalną recepturę, specjalny sposób obróbki, jak również posiadane przez wytwórcę certyfikaty np. ekologiczne – tłumaczyła Aneta Gajger.

Warto podkreślić, że produkty musiały być wytwarzane w sposób niemasowy, tzn. musiały być zawekowanie i w minimum 50 proc. przygotowane ze składników z własnego gospodarstwa. Chodziło też o przygotowanie ich zgodnie z przepisami bezpieczeństwa żywności. Natomiast data przydatności do spożycia musiała być nie krótsza niż 10 dni od dostarczenia produktu komisji konkursowej.

Produkty zwycięskie

Produkty pochodzenia roślinnego: I miejsce – żurawina ucierana na surowo – Gospodarstwo Rolne, Małgorzata Siłakowska, Chrzanowo, powiat wejherowski; II miejsce – ekologiczny olej rydzowy – Gospodarstwo Rolne, Aneta i Jarosław Kułynycz, Koczała powiat człuchowski; III miejsce – ogórki królewskie – Markowe Przetwory, Mariusz Śledź, Małe Walichnowy, powiat tczewski.

Produkty pochodzenia zwierzęcego: I miejsce – wypasiony jogurt naturalny – Wypas u Tośka, Bartosz Krauze, Barłomino, powiat wejherowski; II miejsce – kiełbasa myśliwska w słoiku – Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Strzechą, Iwona i Michał Bianga, Kierzkowo, powiat wejherowski; III miejsce – zrazy wołowe – Gospodarstwo Rolne, Karolina i Mariusz Mierzejewscy, Chmielno, powiat kartuski.

Produkty mieszane: I miejsce – gulasz myśliwski – Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Strzechą, Iwona i Michał Bianga, Kierzkowo, powiat wejherowski; II miejsce – miód z pokrzywą – Kaszubskie Zioła, Bożena Ogar-Ekiert, Łąkie, powiat bytowski; III miejsce – miód z czarną porzeczką – Miodolandia ,Mateusz Browarczyk, Stanisławowo, powiat gdański.

 

(R.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA