Wybierając piec na paliwo stałe, warto się zastanowić, z jakiego powinien być materiału. Do wyboru są dwie opcje – stal lub żeliwo. Każda z możliwości charakteryzuje się odpowiednimi cechami, które w zależności od oczekiwań gospodarza mogą się okazać wadami lub zaletami. Warto dokładnie przyjrzeć się specyfikacji każdego z rodzaju pieców i dopiero zdecydować, który wybrać. W ten sposób łatwo można uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, które mogłyby się przytrafić po nieopatrznej ocenie, który z pieców będzie odpowiedniejszy.
Piece stalowe
Piece stalowe są stosunkowo lekkie, ale warto na to uważać przy wyborze – jeśli do obudowy zostanie użyta zbyt cienka stal, może się odkształcać i szybko ulec korozji. Dobrą praktyką byłoby rozważenie, czy dobrym pomysłem jest zdecydować się na lżejszy piec za cenę odkształceń i korozji.
Nie da się ukryć, że stal, która jest używana do budowy pieców stalowych, tj. przeznaczona do pracy w podwyższonych temperaturach, ma niską odporność na korozję, więc w kontakcie z wilgocią bardzo szybko będzie dochodzić do reakcji.
Warto jednak zaznaczyć, że stal to materiał o dużych właściwościach plastycznych, dzięki czemu charakteryzuje się dużą odpornością na uderzenia – zamiast pękać, materiał jedynie się odkształci, co można w prosty sposób naprawić.
Skoro już mowa o naprawie – w przypadku pieca stalowego możliwe jest wielokrotne łatanie powierzchni z zewnątrz i wewnątrz metodą spawania przy braku efektywności pieca, co pozwala na znaczne przedłużenie jego żywotności.
Piece żeliwne
Piece żeliwne są bardzo trwałe, ponieważ ich żywotność wynosi ok. 25 lat. Dodatkowo są odporne na: korozję chemiczną i elektrochemiczną, związki fosforu, siarki i węgla, a także korozję wodną.
Przy mniejszej powierzchni w porównaniu do pieców stalowych, charakteryzują się dużą powierzchnią odbioru ciepła. Warto przy tym dodać, że członowa budowa pieca pozwala na prostą, szybką i tanią wymianę szwankujących części, a także rozbudowę.
Wadami pieców żeliwnych jest cena – są droższe od wcześniej wspomnianych pieców stalowych – i mała odporność na nagłe zmiany temperatury wody zasilającej, co może powodować pękanie.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz