Kilka tysięcy restauracyjnych gości wzięło udział w plebiscycie „Najlepsza restauracja” w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. Na Pomorzu zwyciężyła restauracja w Kątach Rybackich.
Celem programu jest odnowienie i promocja bogatego dziedzictwa i tradycji kuchni polskiej. Dzięki zaangażowaniu do tych działań restauracji z pięciu regionów (Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza, Wrocławia i Dolnego Śląska, Zakopanego i Podhala) udało się przywrócić do życia dziesiątki zapomnianych receptur, szefom kuchni przekazać historyczne inspiracje, a konsumentom pokazać prawdziwe bogactwo narodowej kuchni.
Klienci, którzy odwiedzili restauracje położone na kulinarnym szlaku Polskich Skarbów, mogli przyznać od 1 do 5 „koron” i wyróżnić w ten sposób najlepsze adresy. Ocenie podlegał sam posiłek, ale także wystrój miejsca i jakość serwisu. Szczególnie cenny był zaś fakt, że wyboru zwycięzców dokonali ci, na których gastronomii zależy najbardziej, czyli jej klienci.
Na Pomorzu wystartowało 27 lokali, z których najlepsza okazała się restauracja Kobaltowa w Kątach Rybackich. Drugie miejsce zajęła restauracja Różana w Sopocie), a trzecie restauracja Słona Woda w Sopocie.
Zwycięskie restauracje zostały zaprezentowane w specjalnym albumie. Zgodnie z ideą programu Polskie Skarby Kulinarne, opowieści sprzed wieków łączą się w nim z prezentacją miejsc, dzięki którym możemy ponownie odkrywać zapomniane smaki i związane z nimi historie nie tylko kulinarne. W albumie zaprezentowano też szefów kuchni zwycięskich restauracji oraz ich popisowe dania, inspirowane dawnymi recepturami sprzed stu lat.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz