Zamknij

Światowy Dzień Czekolady - 7 lipca

10:00, 07.07.2024
Skomentuj fot. pexels.com fot. pexels.com

Gorzka, mleczna, biała czy z nadzieniem, dzisiaj jest dzień każdej z nich, gdyż obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Poniżej zachęcamy do przeczytania kilku słodkich faktów na jej temat.

Jako, że obchodzimy dzisiaj taki dzień, każdy może zjeść trochę czekolady bez wyrzutów sumienia. Czekolada bowiem w swoim działaniu pobudza i dodaję energii, ze względu na niewielką zawartość kofeiny.

Co jeszcze dobrego robi czekolada?

  • łagodzi kaszel, dzięki zawartości teobrominie,
  • nie podnosi cholesterolu
  • zawiera m.in. tryptofan – aminokwas białkowy, potrzebny do syntezy serotoniny – hormonu szczęścia,
  • łagodzi uczucie głodu – dlatego jest składnikiem racji żywnościowych podróżników i żołnierzy,
  • gorzka czekolada poprawia pamięć, aby jednak aminokwas fenyloalaniny uległ przemianie, trzeba zjeść też nieco witaminy C,
  • relaksuje, nawet samym swoim zapachem, który aktywuje fale theta w mózgu, które odpowiadają za stan relaksacji i medytacji,
  •  gorzka czekolada jest zdrowa, natomiast mleczna czy biała nie ma wpływu na nasze zdrowie lub samopoczucie.

Dodatkowo warto wiedzieć, że jedzenie czekolady potrafi przyspieszyć bicie serca bardziej niż pocałunek, a osoby z depresją jedzą o 55% więcej czekolady niż ci, którzy są wolni od zaburzeń nastroju. Zwierzęta natomiast nie trawią czekolady – dla psa 2 tabliczki mogą być śmiertelne.

(Monika Fischer)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%