Zamknij
REKLAMA

Cholesterol LDL a HDL – czym się różnią?

10:25, 25.05.2020 | ?.W
Skomentuj
REKLAMA

Każdy z nas słyszał o „złym” i „dobrym cholesterolu”. Ich odpowiedni poziom we krwi jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Czym się od siebie różnią i dlaczego w codziennej diecie powinniśmy unikać złego cholesterolu?

Czym jest cholesterol?

Cholesterol to substancja tłuszczowa niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, obecna we wszystkich komórkach oraz krwi. Jest on konieczny do utrzymania zdrowia. Stanowi ważny składnik błon komórkowych, który niezbędny jest do wytwarzania m. in. hormonów płciowych i nadnerczy. Jednak jego zbyt duża ilość w organizmie może zwiększyć ryzyko wystąpienia miażdżycy wraz z powikłaniami: chorobą wieńcową, zawałem serca lub udarem mózgu(1).

Na cholesterol całkowity składają się tzw. zły i dobry cholesterol. Cholesterol całkowity produkowany jest głównie w wątrobie oraz dostarczany do organizmu w spożywanych przez nas produktach spożywczych.

Zły cholesterol ? cholesterol LDL

Cholesterol frakcji LDL stanowi niezależny czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Na podstawie wielu badań stwierdzono, że wraz ze wzrostem jego stężenia rośnie ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej oraz incydentów sercowo-naczyniowych, które mogą zagrażać życiu(2).

Warto pamiętać, że cholesterol zaliczany jest do grupy tłuszczów, dlatego też nie rozpuszcza się we krwi i musi zostać przetransportowany w specjalnych cząstkach określanych mianem lipoprotein. To właśnie lipoproteiny o małej gęstości, LDL (z ang. low density lipoproteins) określane są mianem złego cholesterolu. Ich funkcją jest transport cholesterolu z wątroby do komórek w całym organizmie. Sam transport przebiega bardzo szybko, czego skutkiem może być gromadzenie się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Może to z kolei prowadzić do ich zwężenia, a w następstwie - do przewlekłych chorób.

Regularne badanie poziomu cholesterolu we krwi pozwala na skutecznie zmniejszenie poziomu lipidów we krwi. Pamiętajmy, że aby było to możliwe, niezbędne jest zastosowanie odpowiedniej diety, bogatej między innymi w zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego.

Dobry cholesterol ? cholesterol HDL 

Cholesterol HDL to tak zwany „dobry cholesterol”. HDL (z ang. high density lipoproteins) to lipoproteiny o dużej gęstości. Lipoproteiny o wysokiej gęstości charakteryzują się dużą różnorodnością wielkości, gęstości struktury, ładunku czy stopnia dojrzałości.(3) Najważniejszą, przeciwmiażdżycową funkcją dobrego cholesterolu jest zdolność do odwrotnego transportu cholesterolu ze ścian naczyń krwionośnych do wątroby.

Kolejną, bardzo ważną funkcją, którą w naszym organizmie pełni dobry cholesterol jest działanie antyapoptotyczne (eliminujące) w stosunku do komórek śródbłonka naczyniowego, a także hamowanie oksydacji lipoprotein o niskiej gęstości (LDL).(4) Pamiętajmy, że zbyt niskie stężenie dobrego cholesterolu we krwi może oznaczać większe ryzyko wystąpienia schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

(1) S. Konturek, Czynności wątroby, w: Władysław Zygmunt Traczyk, Andrzej Trzebski, Andrzej Godlewski: Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. Warszawa 2007, s. 806.

(2) E. Ciach, D. Bobilewicz, E. Kmin, Porównanie stężeń cholesterolu frakcji LDL wyliczonych z równania Fridewalda i oznaczonych metodą bezpośrednią, [w]: „Diagnostyka laboratoryjna”, nr 4, 2011.

(3,4) J. Banach, W. Sinkiewicz, Cholesterol HDL ? przyjaciel czy wróg?, [w:] Kardiologia Polska, 2013, 71, 3: 290-294.

(?.W)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA