Są szybkie, łatwe i tanie, zwłaszcza jeśli powstają z sezonowych owoców i warzyw. Koktajle dostarczają nam niezbędnych witamin i mogą stanowić lekki posiłek w ciągu dnia.
Przygotowując koktajl owocowy lub owocowo warzywny należy pamiętać by spożyć go najpóźniej do godz. 14:00 dlatego, że owoce składają się z cukrów prostych takich jak: glukoza, fruktoza i sacharoza. By zostały one strawione i nie odkładały się w tkance tłuszczowej najlepiej owoce jeść na śniadanie lub drugie śniadanie, wtedy enzymy trawienne są najbardziej aktywne. Nie dobrze jeść owoce wieczorową porą, ze względu na to, że może wpłynąć to na przybieranie na wadze. Z koktajlami z warzyw nie trzeba być tak ostrożnym, ale również lepiej nie zostawiać ich na wieczór. Jeśli jednak wieczorem pojawi się nieodparta ochota na owoce, lepiej sięgnąć po te z niskim indeksem glikemicznym. Do takich owoców zaliczamy: maliny, truskawki, jagody i porzeczki.
Robiąc owocowe koktajle dobrze jest łączyć je z jogurtem naturalnym lub kefirem, gdyż wtedy białko zawarte w tych produktach obniża ładunek glikemiczny i spowalnia wchłanianie się cukrów.
W obecnym okresie na naszych stołach królują nowalijki. Świetne na kanapki, ale i też do koktajli. Do nowalijek zaliczamy: rzodkiewki, buraki, szczypior, kapustę, sałatę, pomidory, natkę pietruszki a także różnego rodzaj kiełki np. brokuła czy rzeżuchy.
Przepisy:
Zielony koktajl z kiełkami
Składniki:
Na początku warzywa należy dokładnie umyć, następnie do kubka blendera wkładamy szpinak i wlewamy wodę. Kroimy seler naciowy na mniejsze kawałki, wrzucamy do naczynia ze szpinakiem, dokładamy do tego jogurt grecki i miksujemy na gładko. Po zmiksowaniu dodajemy według uznania sól i pieprz. Całość przelewamy do szklanek, posypujemy kiełkami i rzodkiewką, wcześniej pokrojoną na plasterki, można ją dodać również na etapie miksowania warzyw. Po przygotowaniu wstawiamy do lodówki by koktajl się schłodził, po tym jest gotowy do podania. Ilość składników starcza na ok. 2 porcje.
Kiwi z imbirem
Składniki:
Owoce i warzywa płuczemy i osuszamy, następnie obieramy kiwi ze skórki oraz kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przecinamy jabłko, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy, zostawiając przy tym skórkę, która doda smaku. Owoce i szpinak wrzucamy do naczynka blendera, dolewamy wody i miksujemy. W trakcie można dosypać imbir i blendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawać można schłodzone. Ilość składników to ok. 2 szklanki.
Żółte smoothie
Składniki:
Banana i mandarynki obieramy ze skórki, następnie mandarynki wkładamy do blendera a banana kroimy i dokładamy. Ścieramy niewielką ilość imbiru, dodajemy do owoców. Całość należy zmiksować na gładko, dodać jogurt i wymieszać. Przelewamy do szklanek i ozdabiamy miętą. Składników starczy na 2 porcje.
fot. pixabay.com
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz