Podczas upalnych dni nie zawsze mamy ochotę na standardowe kotlety i ziemniaki. W takim wypadku najlepiej sięgać po pełnowartościowe i lekkie sałatki z sezonowych warzyw i innych dodatków. Po takim posiłku będziemy nasyceni i nieociężali.
Kiedy upał doskwiera na zewnątrz, odbiera nam ochotę na ciężkie potrawy, przez które stajemy się ospali i apatyczni. Szukając zdrowego i szybkiego zamiennika dla tradycyjnych obiadów najlepiej sięgnąć po sałatki. Dostarczają one nam niezbędnej, dziennej porcji warzyw oraz witamin w nich zawartych. Przyrządzając jednak taką sałatkę należy pamiętać o tłuszczach, potrzebnych do rozpuszczania niektórych witamin.
fot. pixabay.com
Łosoś z rabarbarem
Składniki:
Dressing:
Przygotowanie:
Łososia należy oddzielić od skóry i wyjąć z niego ości, następnie porwać na mniejsze kawałki. Rabarbar umyć i obrać ze skóry, pokroić na cienkie plasterki lub w kostkę. Pomidorki również umyć i pokroić. Liście botwinki umyć i włożyć do miski razem z mieszanką sałat, następnie ułożyć łososia, pomidorki i rabarbar. Do mniejszego naczynia wlać oliwę, wodę i sok z cytryny w ilości wedle uznania, wymieszać całość. Dressing doprawić solą i pieprzem. Porcja na jedną osobę.
Pierś z kurczaka z cytrusami
Składniki:
Dressing:
Przygotowanie:
Mięso należy umyć i lekko rozbić tłuczkiem. W misce wymieszać olej z ulubionymi przyprawami, a całą mieszanką natrzeć mięso. Następnie zamarynowane płaty smażyć na patelni ok. 10 minut by pozostały soczyste. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić w ćwiartki, pomarańcze dokładnie obrać i pokroić w cząstki np. ósemki. Cebulę i oliwki pokroić w krążki. Wszystkie składniki włożyć do miski i delikatnie wymieszać. Do mniejszego naczynia dodać składniki dressingu i wymieszać, następnie polać sałatkę. Ostudzone mięso pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sałatce. Porcja na ok. cztery osoby.
Makaronowa
Składniki:
Przygotowanie:
Kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, nie za długie paseczki. Na patelnie wlać olej i usmażyć. W międzyczasie do garnka wlać wodę, osolić i ugotować makaron. Paprykę pokroić w cienkie paseczki a cebulę w piórka, ser i ogórki w kostkę. Keczup, majonez i sos czosnkowy wymieszaj w mniejszej miseczce. Do większej włożyć po ugotowaniu makaron, usmażoną pierś i dodać warzywa. Całość wymieszać ze zrobionym sosem, doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Porcja na ok. dwie osoby.
Po włosku
Składniki:
Przygotowanie:
Sałatę, pomidorki i koperek należy umyć oraz osuszyć. Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki. Mozzarelle wyjąć z opakowania i przekroić. Wszystkie pokrojone składniki włożyć do miski. Do mniejszego naczynia wlać oliwę, letnią wodę i wsypać opakowanie sosu, dodać posiekany koperek i wymieszać, a następnie zalać sałatkę. Porcja na dwie osoby.
Maliny i rukola
Składniki:
Przygotowanie:
Mix sałat należy umyć i osuszyć, tak samo jak maliny, borówki i pomidorki. Ser pokroić w kostkę oraz pomidorki na połówki. Do miski włożyć sałatę, ser, borówki i połowę malin. Drugą połowę włożyć do miseczki lub szklanki i ugnieść na gładki sos, dolać trzy łyżki wody i trzy łyżki oleju, doprawić wedle uznania. Gotowym sosem polać sałatę. Porcja na dwie osoby.
Życzymy smacznego!
fot. pixabay.com
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz