Zamknij

Propozycje na letnie sałatki

12:30, 02.08.2022 M. F. Aktualizacja: 11:59, 04.08.2022
Skomentuj fot. pixabay.com fot. pixabay.com

Podczas upalnych dni nie zawsze mamy ochotę na standardowe kotlety i ziemniaki. W takim wypadku najlepiej sięgać po pełnowartościowe i lekkie sałatki z sezonowych warzyw i innych dodatków. Po takim posiłku będziemy nasyceni i nieociężali.

Kiedy upał doskwiera na zewnątrz, odbiera nam ochotę na ciężkie potrawy, przez które stajemy się ospali i apatyczni. Szukając zdrowego i szybkiego zamiennika dla tradycyjnych obiadów najlepiej sięgnąć po sałatki. Dostarczają one nam niezbędnej, dziennej porcji warzyw oraz witamin w nich zawartych. Przyrządzając jednak taką sałatkę należy pamiętać o tłuszczach, potrzebnych do rozpuszczania niektórych witamin.

fot. pixabay.com

Łosoś z rabarbarem

Składniki:

  • 300 g łososia wędzonego na gorąco
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 120 g mieszanki sałat
  • pół pęczka liści botwinki
  • 150 g pomidorków cherry

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • sok z cytryny
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

Łososia należy oddzielić od skóry i wyjąć z niego ości, następnie porwać na mniejsze kawałki. Rabarbar umyć i obrać ze skóry, pokroić na cienkie plasterki lub w kostkę. Pomidorki również umyć i pokroić. Liście botwinki umyć i włożyć do miski razem z mieszanką sałat, następnie ułożyć łososia, pomidorki i rabarbar. Do mniejszego naczynia wlać oliwę, wodę i sok z cytryny w ilości wedle uznania, wymieszać całość. Dressing doprawić solą i pieprzem. Porcja na jedną osobę.

Pierś z kurczaka z cytrusami

Składniki:

  • 5 sztuk piersi z kurczaka
  • ½ sztuki sałaty karbowanej ciemnej
  • ½ sztuki sałaty karbowanej zielonej
  • 100 g rukoli
  • 2 pomarańcze
  • 200 g pomidorków cherry
  • 1 czerwona cebula
  • 80 g czarnych oliwek
  • 5 łyżek oleju

Dressing:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Mięso należy umyć i lekko rozbić tłuczkiem. W misce wymieszać olej z ulubionymi przyprawami, a całą mieszanką natrzeć mięso. Następnie zamarynowane płaty smażyć na patelni ok. 10 minut by pozostały soczyste. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić w ćwiartki, pomarańcze dokładnie obrać i pokroić w cząstki np. ósemki. Cebulę i oliwki pokroić w krążki. Wszystkie składniki włożyć do miski i delikatnie wymieszać. Do mniejszego naczynia dodać składniki dressingu i wymieszać, następnie polać sałatkę. Ostudzone mięso pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sałatce. Porcja na ok. cztery osoby.

Makaronowa

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka sosu czosnkowego
  • 2 świeże papryki w dowolnym kolorze
  • 120 g sera żółtego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ogórki konserwowe

Przygotowanie:

Kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, nie za długie paseczki. Na patelnie wlać olej i usmażyć. W międzyczasie do garnka wlać wodę, osolić i ugotować makaron. Paprykę pokroić w cienkie paseczki a cebulę w piórka, ser i ogórki w kostkę. Keczup, majonez i sos czosnkowy wymieszaj w mniejszej miseczce. Do większej włożyć po ugotowaniu makaron, usmażoną pierś i dodać warzywa. Całość wymieszać ze zrobionym sosem, doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Porcja na ok. dwie osoby.

Po włosku

Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 opakowanie mozzarelli mini w kulkach
  • 10 sztuk pomidorków truskawkowych
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 pęczek koperku świeżego
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego

Przygotowanie:

Sałatę, pomidorki i koperek należy umyć oraz osuszyć. Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki. Mozzarelle wyjąć z opakowania i przekroić. Wszystkie pokrojone składniki włożyć do miski. Do mniejszego naczynia wlać oliwę, letnią wodę i wsypać opakowanie sosu, dodać posiekany koperek i wymieszać, a następnie zalać sałatkę. Porcja na dwie osoby.

Maliny i rukola

Składniki:

  • 75 g mixu sałat z rukolą
  • 180 g sera feta
  • 20 sztuk borówek amerykańskich
  • 30 g malin
  • 12 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mix sałat należy umyć i osuszyć, tak samo jak maliny, borówki i pomidorki. Ser pokroić w kostkę oraz pomidorki na połówki. Do miski włożyć sałatę, ser, borówki i połowę malin. Drugą połowę włożyć do miseczki lub szklanki i ugnieść na gładki sos, dolać trzy łyżki wody i trzy łyżki oleju, doprawić wedle uznania. Gotowym sosem polać sałatę. Porcja na dwie osoby.

Życzymy smacznego!

fot. pixabay.com

(M. F.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%