Tłusty czwartek jest świętem chrześcijańskim przypadającym w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Zwiastuje, że rozpoczął się ostatni tydzień karnawału. W Polsce pierwszy raz ten zwyczaj obchodzono w XVII wieku.
Dlaczego Tłusty Czwartek jest akurat w czwartek? Ponieważ to 53 dni przed Świętami Wielkanocnymi, gdzie od Popielca do Wielkiej Nocy jest 46 dni wliczając niedziele.
Ciekawostki:
- Słodkie pączki powstały dopiero w XVI wieku, wcześniej wypiekano tylko pikantne i tłuste.
- We Włoszech to święto nazywa się Giovedi Grasso, gdzie na dziesięć dni przed Wielkim Postem wieczorem spożywa się posiłek z wędzonego mięsa.
- W Hiszpanii świętuje się jedząc ciasta Bizcocho oraz Mona.
- W Niemczech to Weiberfastnacht, ten dzień jest częściowo wolny od pracy (pracę kończy się przed południem). Godziną umowną na rozpoczęcie świętowania jest 11:11.
- W Polsce znany jest również pod nazwą zapusty.
- Dawniej podawano słoninę, boczek i mięso, nie szczędzono też alkoholu.
- W niektórych regionach Polski na faworki mówi się chrusty.
- Pierwotnie był dniem, gdzie świętowano odejście zimy i początek wiosny.
- Organizowane są zawody regionalne w jedzeniu pączków, np. rekordzista w jedzeniu 10 pączków na czas uzyskał rezultat 5 min i 20 sek zaznaczając, że jedzenie nie można popijać.
- Pączek mniej więcej waży 50 g i ma aż 200-300 kalorii.
- Faworki ważą około 15-20 gram i mają 75 kalorii.
- Na Śląsku pączek jest znany jako krepel.
- Specjałami tego święta są głównie faworki i pączki. Istnieje nawet przesąd, że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka będzie miał pecha w życiu.
- Już w starożytnym Rzymie obchodzono raz w roku tzw. tłusty dzień.
- Pączki z czasów starożytnych niczym nie przypominają tych dzisiejszych. Były to twarde kulki z chlebowego ciasta, nadziewane słoniną.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz