Zamknij

Transport chłodniczy – czym jest i co można nim przewozić?

art. sponsorowany + 00:00, 16.03.2023

Transport towarów jest w dzisiejszych czasach organizowany pomiędzy państwami, a niekiedy nawet kontynentami. Wbrew pozorom, realizacja niektórych przewozów kosztuje specjalistów masę wysiłku, co niekoniecznie jest dostrzegane przed odbiorców. Nie każdy produkt może być zapakowany na dowolną naczepę i przewieziony w idealnym stanie z miejsca na miejsce.

Ładunki wrażliwe termicznie są jednymi z najczęściej przewożonych na światowym rynku. Wymagają jednak specjalistycznych warunków transportu, które będą w stanie zapewnić im wyłącznie wyspecjalizowane firmy z branży TSL. W poniższym wpisie opowiemy nieco o transporcie chłodnią oraz wskażemy, dlaczego jej obecność jest tak ważna dla światowej gospodarki.

Transport ładunków chłodniczych – znaczenie

Każdy z nas chciałby mieć w swoim domu zawsze świeże i dobrze wyglądające produkty najwyższej jakości. Takie efekty są możliwe tylko i wyłącznie dzięki specjalistycznym metodom przewozu, takim jak transport chłodniczy. Przewóz ten jest o tyle ważny, że zależy od niego zdrowie i bezpieczeństwo niemal wszystkich konsumentów. Posiada specjalne wytyczne, względem których powinien być realizowany i raczej niemożliwe jest naciąganie poszczególnych reguł.
Transporty ładunków wrażliwych termicznie są jednymi z najczęściej kontrolowanych na drogach publicznych. Inspekcja Ruchu Drogowego bierze pod uwagę niemal wszystkie aspekty dotyczące samego przejazdu i warunków panujących w naczepie.

Co przewozimy transportem chłodniczym?

Nie da się ukryć, że transport chłodnia najczęściej obejmuje właśnie żywność. Nic więc dziwnego, że sprawa jest naprawdę poważna i może od niej zależeć życie konsumentów. Zdecydowanie, najczęściej przewożonymi ładunkami chłodniczymi są: mięso, nabiał, produkty cukiernicze, mrożonki bądź też napoje. Oczywiście, poruszające się po drogach „lodówki” mają bardzo często za zadanie przewieźć również leki i potrzebne do utrzymania zdrowia suplementy. Każdy z wymienionych produktów potrzebuje nieco innych temperatur podczas przewozu. Specjalistyczne naczepy są jednak wyposażone w poszczególne sekcje, dzięki którym podczas jednego przewozu można przewieźć zarówno nabiał, jak i mrożonki. Nie jest więc konieczne mrożenie wszystkich produktów, a wystarczy jedynie w dobry sposób je od siebie oddzielić.
 

Jak się jednak okazuje, przewóz chłodniczy można wykonywać również przy użyciu cysterny. Te naczepy także posiadają możliwość ustalenia temperatury panującej wewnątrz. Ważne jest, aby przewozić nimi wyłącznie produkty płynne, jak chociażby piwo, mleko czy czekolada. Co więcej, każda naczepa do transportu żywności musi zostać przed przejazdem dokładnie oczyszczona i zbadana pod kątem zdolności do wykonania operacji.

Budowa naczepy chłodniczej

Prawdę mówiąc, specjalistyczna chłodnia wygląda z zewnątrz podobnie do zwykłej naczepy. Różnica jest jednak wewnątrz pojazdu, gdzie grubość ścian jest na tyle duża, że zdoła zatrzymać uciekającą energię cieplną. Do tego wszystkiego dochodzi obecność specjalnych chłodziarek wraz z systemami pomiarów, mającymi na celu nieustanne badanie temperatury panującej w naczepie. W razie problemów, systemy szybko informują kierowców o konieczności zwiększenia mocy chłodziarki bądź sygnalizują pojawienie się usterki.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%