Nie możesz się zdecydować na to, które pomidory posadzić w tym roku? Zastanawiasz się, co zrobić, żeby dobrze czuły się w Twoim ogrodzie? Oto wszystko, co musisz wiedzieć, zanim zamówisz sadzonki pomidorów i rozpoczniesz uprawę, która stanie się jedną z ciekawszych przygód w Twoim życiu.
Masz wrażenie, że w poprzednim wcieleniu żyłeś we Włoszech, bo uważasz, że obiad bez pomidorów, to nie obiad? Robisz z nich zupy, sosy, zapiekasz albo dusisz? Przetestuj Bawole Serce, które ma bardzo duże mięsiste owoce o zwartym miąższu, a przy tym niewiele pestek.
Wolisz kanapki albo soki pomidorowe? Malinowe Rodeo przypadnie Ci do gustu. Ogromne owoce łatwo pokroisz, bo są średnio twarde albo po prostu wrzucisz do wyciskarki, żeby otrzymać bombę witaminową w postaci czerwonego napoju.
Nie możesz żyć bez sałatek? Liście, pomidory i zioła goszczą u Ciebie codziennie, zabierasz je do pracy albo zjadasz na kolację? Zamiast klasycznych pomidorków koktajlowych wypróbuj Czarnego Księcia, starą odmianę z Krymu, która wyróżnia się głębokim, bogatym smakiem.
Jedna odmiana to za mało dla zadeklarowanych miłośników tych smacznych owoców. Dlatego posadź w ogrodzie co najmniej kilka z nich - stawiaj na nowe smaki, których jeszcze nie próbowałeś. A wybór jest naprawdę spory, bo pomidory występują w wielu kolorach i rozmiarach.
Żółte, pomarańczowe, czerwone, zielone i czarne - już jeden krzaczek z każdego rodzaju odmieni wygląd Twojego ogrodu, a Ty będziesz miał okazję porównać, czym różnią się od siebie. Przekrój smaków od kwaskowych, przez słodko-kwaskowe aż po soczystą słodycz jeszcze bardziej kusi, żeby wypróbować jak najwięcej owoców.
Pomidory to owoce z południa, dlatego potrzebują sporo słońca do prawidłowego rozwoju. Nie sadź ich w zacienionych miejscach, zasłoniętych przez drzewa czy budynki. Stanowisko musi być odkryte, choć jednocześnie osłonięte przed wiatrem, który przeszkadza krzaczkom.
Gleba zasobna w azot, fosfor i potas to podstawa w przypadku sadzonek pomidorów. Umieść je w niej dopiero w 3. tygodniu maja, kiedy przymrozki odejdą w przeszłość. Wszystkie odmiany pomidorów wymagają systematycznego podlewania, które trzeba robić dość precyzyjnie. Nie możesz zmoczyć liści, tylko lać wodę prosto pod korzeń. Dzięki temu ochronisz krzaczek przed chorobami pleśniowymi i poparzeniem słonecznym.
Z pysznymi pomidorami malinowymi czy koktajlowymi nic nie może się równać. Jeśli jednak zechcesz urozmaicić swoje kanapki i sałatki, dorzuć do nich kolorową paprykę. Zrób sobie przerwę od zupy pomidorowej na rzecz dyniowej, a do domowego ketchupu z pomidorów dodaj własnoręcznie uprawiane cukinie. Wydawać by się mogło, że to zaledwie 4 różne owoce, ale liczba pomysłów na potrawy, jakie zrobisz z ich udziałem, jest nieograniczona.
Żeby wszystkie pyszności podbijały serce, dodaj do nich aromatyczne zioła. Oregano, bazylia, estragon i cząber sprawdzają się w gotowanych i surowych potrawach. Miętę grejpfrutową dodasz do domowej lemoniady, a woń i smak świeżego tymianku sprawią, że Twoje dania z roślin strączkowych wkroczą w zupełnie inny wymiar. Smaczna, zdrowa, pachnąca i kolorowa - taka będzie Twoja kuchnia i to nie tylko przez lato.
Młode rośliny zamówisz w Niezłym Ziółku, sklepie, który specjalizuje się w sprzedaży rozsad nie tylko pomidorów, ale i papryki, dyni, cukinii, truskawek, poziomek i ziół.
Nasze ceny sadzonek są takie, że zdecydowanie bardziej opłaca Ci się założyć własną uprawę, niż kupować je w sklepie. A jakość własnych pomidorów i tych przemysłowych jest nieporównywalna. Jeśli nie znasz niektórych odmian, nie szkodzi - przy każdej z nich widnieje informacja o możliwościach uprawy i potrzebach każdej rośliny.