Czekolada to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych słodkich przysmaków. Świetnym na dowodem jest fakt, że możemy ją znaleźć w sklepach w tak wielu rodzajach. Każdy z nas ma jednak swoje ulubione nuty smakowe. Często zdarza się, że dana firma sprawia, że dany produkt jest dla was smaczny. Sprawdźcie już teraz, jakie są rodzaje czekolad i czym się między sobą różnią. Co właściwie znajdziemy w ich składzie? Przekonajcie się!
Aby odpowiednio opisać produkt, o którym mowa, należy skupić się na tym, skąd właściwie wzięła się czekolada. W takiej sytuacji musimy cofnąć się do historii, w której jej wynalezienie miało miejsce. Okazuje się, że z początku nasiona kakaowca właściwego były wykorzystywane do tworzenia napoju zwanego Xococalit, czyli gorzka woda przez Majów. Do jego przygotowania rozdzierało się nasiona oraz dodawało kukurydzę, miód, lub chilli.
Warto wspomnieć, że nie był to jedyny sposób na ich używanie. Innym popularnym rozwiązaniem na ich użycie były rytuały i modły skierowane do bogów. Dzięki Krzysztofowi Kolumbowi nasiona kakaowca dostały się do Europy. Początkowo nikt nie chciał i nie potrafił z nich korzystać. Dopiero w 1828 roku Casparus van Houten Senior stworzył sposób na proszkowanie nasion, a Francis Fry z kakao, tłuszczu kakaowca i cukru uzyskał pierwszą tabliczkę czekolady.
Jak widać, historia w przypadku wielu dziedzin ma ogromne znaczenie. To samo tyczy się sportu, w ramach którego od długiego czasu prowadzone są zakłady bukmacherskie. One pozwalają kibicom na wzniesienie swoich emocji jeszcze wyżej podczas oglądania ulubionych wydarzeń i na nich zarobienie. Betcris kod promocyjny to jedna z ciekawszych promocji, dzięki której zyskujecie wiele bonusów, a także freebety i cashbacki.
Historia to oczywiście nie wszystko. Czas skupić się teraz na najważniejszym aspekcie, czyli tym, jakie właściwie wyróżniamy rodzaje czekolad. To właśnie te podstawowe opcje najczęściej są naszymi ulubionymi. Do tej listy podstawowych typów koniecznie zaliczamy pozycje, takie jak:
Jak wiadomo, każda z tych pozycji ma swoje własne, istotne części składu. Czekolada mleczna zawiera w swoich składnikach proszek mleczny lub mleko, wanilię oraz kakao, którego wartość nie przekracza 50%. Wytwarza się ją, w temperaturze od 28,9 do 30,5°C. Czekolada gorzka ma w sobie przede wszystkim proszek kakaowy i cukier, a niekiedy dodatek wanilii. Ma sobie co najmniej 70% części miazgi kakaowej i wytwarza się ją w 31,1–32,7°C.
W przypadku czekolady deserowej sprawa wygląda nieco inaczej. Wśród jej najważniejszych składników znajdziemy bowiem lecytynę, miazgę kakaową, tłuszcz kakaowy, cukier i jeszcze kilka dodatków w zależności od producenta. Co ciekawe, w przeciwieństwie do mlecznych wyrobów, te deserowe mogą pochwalić się poziomem produktów z miazgi kakaowej powyżej 50%. Czym cechują się pozostałe typy, które wymieniliśmy?
Wśród ostatnich opcji, jakie wyróżniamy z podstaw, znajduje się czekolada biała oraz różowa lub inaczej mówiąc rubinowa. W przypadku tej pierwszej często pojawiają się głosy, że nie powinna się nazywać czekoladą. Wszystko za sprawą faktu, że nie zawiera ona w sobie proszku kakaowego. Najlepsze wyroby tego typu mają w sobie około 33% masła kakaowego. Produkuje się ją w temperaturze wynoszącej od 27,9 do 30,5°C.
Jeśli chodzi o czekoladę różową, to jest ona chyba największym odstępstwem od normy w tej sytuacji. W przeciwieństwie do poprzednika, którego wynaleziono w 1930 roku, ten produkt stworzono w 2017, po 13 latach pracy. Co ciekawe, jej kolor jest naturalny bez żadnych barwników, gdyż powstaje ze sproszkowanych nasion kakaowca rubinowego. Ma ona najdelikatniejszą ze wszystkich konsystencję i jagodowy smak. Którą wybierasz?