Zamknij

Słodkości z Ukrainy. Zaskocz swoich gości pysznym deserem!

art. sponsorowany + 11:54, 22.01.2024 Aktualizacja: 11:54, 22.01.2024

Tradycyjna kuchnia ukraińska obfituje w różnorodne smaki i świeże lokalne produkty. To właśnie dzięki temu tamtejsze łakocie podbiją podniebienie niemal każdego miłośnika słodkości. Wcale nie musisz wybierać się za granicę, by ich skosztować. Niezbędne produkty do ich przygotowania możesz znaleźć również w Polskich sklepach. Oto co świetnie sprawdzi się w towarzystwie kawy czy herbaty.

Zefiry

Jeśli nie przepadacie za skomplikowanymi przepisami, to warto wypróbować zefiry. Do ich przygotowania nie potrzeba nawet piekarnika, gdyż tężeją w temperaturze pokojowej. To lekkie jak chmurka, słodkie, owocowe pianki. Są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci, nie tylko ze względu na smak, ale także formę. Przypominają kolorowe, oprószone cukrem pudrem różyczki, więc świetnie sprawdzą się również jako element słodkiego stołu na przyjęciu weselnym. Przygotowuje się je na bazie białek jaj, odrobiny wody, gładkiego musu owocowego, agaru oraz oczywiście sporej ilości cukru. Wystarczy użyć miksera, nałożyć masę na blachę i poczekać aż uzyska zwartą konsystencję. Przepis jest banalnie prosty, a deser zdecydowanie robi wrażenie.

A jeśli chcesz cieszyć się oryginalnym smakiem zefirów bez żadnego wysiłku, zamów je na stronie https://best-market.pl/slodycze/zefir/.

Syrnyky

Jeśli macie ochotę na coś bardziej konkretnego, warto przygotować syrnyky, czyli ukraińskie placuszki na bazie twarogu. Świetnie sprawdzą się także jako podwieczorek czy słodkie śniadanie, ponieważ są sycące i bogate w białko. Do ich przygotowania potrzebny Wam będzie biały, zmielony lub zgnieciony ser, jajka, cukier, odrobina waniliowego cukru, mąka pszenna oraz olej o neutralnym smaku do smażenia. Dobrze sprawdzi się także masło klarowane. Cukier i mokre składniki należy dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie do całości dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto o luźnej konsystencji. Formujemy placuszki i smażymy je na złoty kolor z obu stron. Można podawać je z cukrem pudrem, domową konfiturą lub ulubionymi owocami sezonowymi, by były jeszcze zdrowsze.

Tort kijowski

Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości wyjątkowym ciastem, to doskonałym wyborem będzie tort kijowski. To wykwintny deser, który sprawdzi się zwłaszcza na wyjątkowe okazje, gdyż jego przygotowanie jest czasochłonne. Możemy znaleźć tam ciasto w różnych wariantach, jednak zawsze obfituje w krem czekoladowy i orzechy. Oprócz tego do przekładania ciasta wykorzystuje się kwaskową konfiturę oraz krem maślany lub budyniowy. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie blatów tortu. W przepisach znajdziemy wersję z samej bezy lub w połączeniu z biszkoptem albo kruchym ciastem. W każdej wersji smakuje obłędnie i szybko znika z talerzy. Taki deser pasuje wyśmienicie do dobrej, mocnej herbaty. Dobrze sprawdzi się herbata Greenfield, którą znajdziesz na stronie https://best-market.pl/herbata/herbata-greenfield/.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%