Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który mierzy, jak szybko i w jakim stopniu dany produkt podnosi poziom glukozy we krwi po jego spożyciu. Szczególnie warto wybierać produkty o niskim IG, czyli poniżej 55, ponieważ pozwalają ustabilizować poziom cukru we krwi i na dłużej zapewniają uczucie sytości. Sprawdź zatem, jakie składniki mają niski indeks glikemiczny i włącz je do swojej diety.
Warzywa nieskrobiowe to świetny wybór dla osób, którym zależy na kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo mają mnóstwo właściwości odżywczych, są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy C i E oraz składniki antynowotworowe. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Oto przykłady nieskrobiowych warzyw:
Kolejnymi produktami, których nie może zabraknąć w diecie z niskim IG, są pełnoziarniste produkty zbożowe. To źródła wartościowych węglowodanów, a także błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin.
Samodzielne sprawdzanie poziomu IG bywa trudne i czasochłonne, dlatego rozwiązaniem może być catering Gdynia, Warszawa, Poznań czy Wrocław. Wtedy możesz zamówić dietę z niskim IG i mieć większą pewność, że jedzenie nie wpłynie gwałtownie na wahania poziomu glukozy. Chcesz poznać pełnoziarniste produkty zbożowe o niskim IG? Oto kilka najpopularniejszych przykładów:
Podstawą diety osób z insulinoopornością i cukrzycą powinny być nasiona roślin strączkowych. To doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B. Warto je jeść także ze względu na bogactwo składników mineralnych typu żelazo, wapń, potas, magnez i cynk. Szczególnie polecamy następujące nasiona roślin strączkowych:
Produkty mleczne mogą mieć różną wartości IG, więc zachowaj szczególną ostrożność przy ich wyborze. Postaw przede wszystkim na nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, a także taki bez dodatku cukru. Najlepiej sprawdzą się poniższe produkty:
Orzechy i nasiona są bogate w zdrowe tłuszcze, białko oraz błonnik, dlatego stanowią ważne elementy prawidłowo zbilansowanej diety. Warto jednak nie przekraczać zalecanej dawki, czyli np. jeść codziennie garść orzechów lub migdałów. Zaletą tych produktów jest także to, że mają niski IG. Przede wszystkim sięgaj po następujące produkty: