Zamknij

Niski indeks glikemiczny – polecane produkty

art. sponsorowany + 14:55, 21.05.2024 Aktualizacja: 14:55, 21.05.2024

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który mierzy, jak szybko i w jakim stopniu dany produkt podnosi poziom glukozy we krwi po jego spożyciu. Szczególnie warto wybierać produkty o niskim IG, czyli poniżej 55, ponieważ pozwalają ustabilizować poziom cukru we krwi i na dłużej zapewniają uczucie sytości. Sprawdź zatem, jakie składniki mają niski indeks glikemiczny i włącz je do swojej diety.

Warzywa nieskrobiowe

Warzywa nieskrobiowe to świetny wybór dla osób, którym zależy na kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo mają mnóstwo właściwości odżywczych, są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy C i E oraz składniki antynowotworowe. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Oto przykłady nieskrobiowych warzyw:

  • brokuły (IG 10),
  • kalafior (IG 15),
  • szpinak (IG 15),
  • papryka (IG 15),
  • pomidory (IG 15),
  • cukinia (IG 15).

Pełnoziarniste produkty zbożowe

Kolejnymi produktami, których nie może zabraknąć w diecie z niskim IG, są pełnoziarniste produkty zbożowe. To źródła wartościowych węglowodanów, a także błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin.

Samodzielne sprawdzanie poziomu IG bywa trudne i czasochłonne, dlatego rozwiązaniem może być catering Gdynia, Warszawa, Poznań czy Wrocław. Wtedy możesz zamówić dietę z niskim IG i mieć większą pewność, że jedzenie nie wpłynie gwałtownie na wahania poziomu glukozy. Chcesz poznać pełnoziarniste produkty zbożowe o niskim IG? Oto kilka najpopularniejszych przykładów:

  • brązowy ryż (IG 50),
  • pełnoziarnisty chleb (IG 50),
  • kasza jęczmienna (IG 28),
  • kasza gryczana (IG 49),
  • amarantus (IG 35),
  • komosa ryżowa (IG 53).

Nasiona roślin strączkowych

Podstawą diety osób z insulinoopornością i cukrzycą powinny być nasiona roślin strączkowych. To doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B. Warto je jeść także ze względu na bogactwo składników mineralnych typu żelazo, wapń, potas, magnez i cynk. Szczególnie polecamy następujące nasiona roślin strączkowych:

  • soczewica (IG 32),
  • ciecierzyca (IG 28),
  • soja (IG 15),
  • biała fasola (IG 31),
  • groch (IG 22),
  • fasola mung (IG 31).

Nabiał o niskiej zawartości tłuszczu

Produkty mleczne mogą mieć różną wartości IG, więc zachowaj szczególną ostrożność przy ich wyborze. Postaw przede wszystkim na nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, a także taki bez dodatku cukru. Najlepiej sprawdzą się poniższe produkty:

  • jogurt naturalny (IG 14),
  • kefir (IG 15),
  • chudy twaróg (IG 34),
  • ser pleśniowy np. gorgonzola (IG 20),
  • mleko migdałowe lub kokosowe (IG 25),
  • maślanka (IG 34).

Orzechy i nasiona

Orzechy i nasiona są bogate w zdrowe tłuszcze, białko oraz błonnik, dlatego stanowią ważne elementy prawidłowo zbilansowanej diety. Warto jednak nie przekraczać zalecanej dawki, czyli np. jeść codziennie garść orzechów lub migdałów. Zaletą tych produktów jest także to, że mają niski IG. Przede wszystkim sięgaj po następujące produkty:

  • siemię lniane (IG 35),
  • orzechy włoskie (IG 13),
  • nasiona chia (IG 3),
  • orzechy pekan (IG 10),
  • orzechy brazylijskie (IG 21),
  • migdały (IG 15).
(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%