Zamknij
REKLAMA

Jakie wybrać meble do gastronomii?

09:08, 01.08.2019 | ?.W
REKLAMA
Skomentuj

Meble są - bez wątpienia - jednymi z ważniejszych elementów w lokalach gastronomicznych. Mowa nie tylko o stolikach i krzesłach na sali, na której goszczeni i obsługiwani są klienci, ale również o meblach w kuchni gastronomicznej. W poniższym artykule odpowiadamy na kluczowe pytanie, dla każdego, kto chciałby wystartować z biznesem restauracyjnym: jakie wybrać meble do gastronomii.

Meble w kuchni gastronomicznej

W profesjonalnej kuchni gastronomicznej, w której mają być przygotowywane najwyższej jakości potrawy, powinny znaleźć się meble ze stali nierdzewnej. O ich przewadze nad meblami stworzonymi z innego rodzaju materiałów, przemawia kilka kluczowych aspektów. Oto one:

  • meble ze stali nierdzewnej nie wydzielają szkodliwych substancji, które - w połączeniu z jedzeniem - mogłyby wyrządzić szkody na zdrowiu gości restauracji;
  • meble ze stali nierdzewnej są proste w utrzymaniu czystości;
  • meble ze stali nierdzewnej są solidne i posłużą w kuchni gastronomicznej przez długie lata;
  • meble ze stali nierdzewnej wykonane są z najwyższej jakości metalu nieulegającego korozji.

W kuchni restauracyjnej powinny znaleźć się takie meble ze stali nierdzewnej, jak przede wszystkim:

  • stoły, na blatach których będą przygotowywane dania;
  • półki, regały, szafki i szafy, które pomieszczą zapasy składników do przygotowywania potraw dla gości restauracji;
  • wózki, które ułatwią obsługę gości restauracji;
  • podstawy do pieców;
  • umywalki i zlewozmywaki;
  • łapacze tłuszczu.

Meble do sali dla klientów

Kuchnia jest sercem każdego lokalu gastronomicznego, jednak równie ważna jest sala, na której pracownicy restauracji podejmują swoich gości. Poza stolikami i krzesłami, warto również pomyśleć o hokerach ustawionych przy ladzie lub przy barze. Wysokie stoły można miejscami zamienić na o wiele niższe ławy lub stoliki kawowe, a krzesła na przyjemnie wygodne fotele czy kanapy. Można również pomyśleć o kąciku dla dzieci. Strefy w pomieszczeniu warto rozdzielić obustronnie otwartymi regałami, na których mogą znaleźć się kwiaty doniczkowe, książki kucharskie, przetwory zamknięte w dekoracyjnych słoikach, stylowa porcelana czy mini rzeźby. Meble, jakie znajdą się na sali zależą od tego, jaki charakter chcemy nadać wnętrzu restauracji, które będzie otwarte dla gości. Warto pamiętać o tym, by stylistyka panująca na sali była spójna, ale absolutnie nie była nudna - dzięki temu restauracja będzie prezentowała się elegancko i zapadnie w pamięć, każdemu, kto ją odwiedzi - nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak serwowanych dań.

(?.W)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© gwe24.pl | Prawa zastrzeżone