W związku z trwającym długim weekendem, przedstawiamy nasze propozycję na pyszne dania do grilla lub na niego.
Truskawkowa sałatka z kurczakiem
Sałatę przełóż do miski. Filety z kurczaka należy oczyść z błonek i kostek, doprawić solą, pieprzem, polać 2 łyżkami oliwy i 4 łyżkami octu balsamicznego, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.
Potem piekarnik trzeba nagrzać do 200 stopni C. Rozgrzać patelnię (grillową lub zwykłą). Wyjąć filety z marynaty (marynatę zachować) i położyć na patelni, smażyć przez 2,5 minuty, następnie należy przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez kolejne 2,5 minuty. Potem należy przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, polać pozostałą marynatą i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Na patelnię po kurczaku wlej sok z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego oraz miód. Wymieszaj oraz podgrzej do uzyskania jednolitej konsystencji i zlej do sosjerki. Wykorzystać jako sos balsamiczny do sałatki. Wracając do mięsa, filety kurczaka należy wyjąć z piekarnika i odczekać ok. 1 - 2 minuty przed pokrojeniem. Na sałacie ułóż połówki truskawek, fetę pokrojoną w kosteczkę oraz pokrojonego na kawałki kurczaka. Nie zapomnij podać danie z sosem balsamicznym.
Szparagowe szaszłyki
Zagotuj wodę w szerszym garnku. Odłam i odrzuć twarde końce szparagów. Potem opłucz łodyżki pod bieżącą wodą. Kolejnym krokiem jest wrzucenie do wrzątku i zagotowanie przez 1,5 minuty, odcedzenie na sitku i przelanie zimną wodą.
Następnie Ser pokrój na około 4 cm prostokątne kawałki, na taką samą długość pokrój szparagi. Szparagi i ser nadziewaj na patyczki. Do tego potrzebny jest sos pomarańczowy, który należy podgrzewać w garnuszku przez ok. 1 min. dżem i sok cytrynowy.
Szaszłyki połóż na rozgrzanej zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką i smaż na większym ogniu przez około 2 min. lub do czasu aż ser lekko się zrumieni, wówczas przełóż szaszłyki na drugą stronę i smaż jeszcze przez kolejne 1 - 2 min. Doprować świeżo zmielonym pieprzem, na talerzach posyp świeżą miętą i polać sosem pomarańczowym.
Sałatka ziemniaczana na nowo
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Szparagi umyj, odłam twarde końce. Potem je cienko obierz obieraczką do połowy długości, zaczynając od grubszego końca. Pokrój na kawałki. Szparagi gotuj w lekko osolonej wodzie, przez ok. 3 minuty. Następnie sałatę opłucz i osusz. Rzodkiewki umyj, przytnij na końcach, pokrój na plasterki. Pokrój też cebulkę i szczypiorek. Przechodząc do ziemniaków, odcedź je (potem pokrój na plasterki) oraz szparagi.
Aby przygotować sos bazyliowy: zmiksuj wszystkie składniki oprócz majonezu w rozdrabniaczu (mini melakserze), na koniec wymieszaj wszystko łyżką z majonezem.
W salaterkach układaj warstwami: porwane liście sałaty, ziemniaki, szparagi, rzodkiewki, cebulę i szczypiorek. Skraplaj też sosem. Jeśli sałatkę podajemy od razu, można też doprawiać składniki solą oraz pieprzem.
Szaszłyki z ananasa
Szaszłyki: Piersi z kurczaka opłucz, osusz, odetnij kostki i włókna. Pokrój na kawałki około 2,5 - 3 cm. Posyp solą, tymiankiem i kurkumą. Wymieszaj ręką, dodaj oliwę extra virgine i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na pół godziny, od czasu do czasu zamieszaj. Ananasa grubo obierz, wykrój twardy środek, pozostawiając czysty żółty miąższ . Pokrój go w kostkę około 2,5 - 3 cm.
Patyczki na szaszłyki pokroić nożyczkami na połówki. Nadziewaj po 2 kawałki kurczaka i 1 kawałek ananasa. Grilluj przez około 3 minuty z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie całe usmażone w środku.
Śmietanka kokosowa: Śmietankę kokosową wlej do płaskiego rondelka lub patelni i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje (przez około 15 - 25 minut). Ostudź i wymieszaj z gęstą śmietaną 18%.
źródło: kwestiasmaku.com
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz