Zamknij

Złącza mleczarskie: niepozorny element, a tak ważny

art. sponsorowany + 11:22, 05.02.2025 Aktualizacja: 11:23, 05.02.2025
Na co dzień spożywamy dość sporo płynów, od wody mineralnej po mleczko do kawy i soki. Nie zastanawiamy się nad ich produkcją. Wówczas niejednego z nas zdziwiłoby, jak bardzo potrafi być skomplikowana. Złącza mleczarskie grają w tym dość istotną rolę. Porozmawiajmy o nich przez chwilę.

Dlaczego są to złącza mleczarskie?

Odpowiedź jest dość prosta. Otóż początkowo takie elementy były wykorzystywane wyłącznie w przemyśle mleczarskim. Miało to sporo sensu ze względu na zagrożenie higieniczne – mleko jest na nie szczególnie wrażliwe. Zważywszy więc na duże korzyści, złącza mleczarskie o różnych kształtach i rozmiarach zostały w końcu zaadoptowane przez inne sektory gospodarcze. I, co interesujące, chodzi nie tylko o produkcję artykułów spożywczych, jak również kosmetycznych, farmaceutycznych oraz wszelkiego rodzaju chemikaliów.

Rola złączy w przemyśle spożywczym

Złącza higieniczne są najbardziej powszechne w produkcji żywności, przede wszystkim zapewniając bezpieczne łączenie węży. Dzięki nim można tworzyć bezpieczne, szczelne i zgodne z surowymi normami jakościowymi instalacje. Oto kilka kluczowych cech, dzięki którym jest to możliwe:

  • Wartość sanitarna: Złącza higieniczne są zaprojektowane tak, aby zapobiegać zanieczyszczeniom poprzez minimalizowanie obszarów, w których mogą rozwijać się bakterie. Są to ponadto części wykonane z materiałów, które wytrzymują częste czyszczenie i dezynfekcję.

  • Sprawny przepływ cieczy. Te złącza ułatwiają wydajny przepływ mleka, sosów i wszelkiego rodzaju płynów przy jednoczesnym zachowaniu integralności i jakości żywności.

  • Łatwa konserwacja. Wiele złączy higienicznych jest zaprojektowanych tak, aby można je było łatwo zdemontować, co umożliwia dokładne czyszczenie i konserwację. To jest akurat niezbędne w środowisku, gdzie obowiązują surowe normy higieniczne.

  • Zgodność z normami. Złącza spożywcze muszą być produkowane zgodnie z przepisami i normami branżowymi, takimi jak te ustalone przez FDA i EHEDG (Europejska Grupa ds. Inżynierii i Projektowania Higienicznego). Istotny jest również standard DIN 11851 oraz szwedzka norma SMS. Końcówki redukcyjne złączy czy uszczelki siłą rzeczy również muszą być do tych norm dostosowane.

  • Trwałość. Złącza mleczarskie są zazwyczaj wykonane z wytrzymałych materiałów, które odpowiadają pracy w wysokim ciśnieniu i temperaturach, co jest ważne w przemysłowym przetwórstwie żywności.

  • Zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym. Dzięki stosowaniu złączy zaprojektowanych specjalnie do zastosowań higienicznych producenci żywności mogą zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego między różnymi produktami spożywczymi i partiami komponentów.

Rodzaje złączy mleczarskich

Oczywiście na rynku jest więcej niż jeden typ złączy higienicznych. Wszystko zależy od potrzeb danego przedsiębiorstwa. Są zatem złącza mleczarskie z gwintem zewnętrznym, jak i wewnętrznym. Są też złącza Tri Clamp, które wykorzystuje się przy cieczach o dużej lepkości. Nie bez znaczenia jest również średnica węża oraz ciśnienie robocze – każde złącze musi być precyzyjnie do nich dostosowane. To samo, naturalnie, dotyczy norm higienicznych, które różnią się co do branży i zastosowania.

Tak więc połączenie higieniczne węży to dość złożony temat. Niemniej bez niego utrzymania wysokich standardów jakości mogłoby być niemożliwe. Dotyczy to również bezpiecznego przetwarzania, jak i transportu w przemyśle spożywczym. W związku z tym niepozorne złącza mleczarskie należy uznać za ważny składnik naszej codzienności.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%