Odpowiedź jest dość prosta. Otóż początkowo takie elementy były wykorzystywane wyłącznie w przemyśle mleczarskim. Miało to sporo sensu ze względu na zagrożenie higieniczne – mleko jest na nie szczególnie wrażliwe. Zważywszy więc na duże korzyści, złącza mleczarskie o różnych kształtach i rozmiarach zostały w końcu zaadoptowane przez inne sektory gospodarcze. I, co interesujące, chodzi nie tylko o produkcję artykułów spożywczych, jak również kosmetycznych, farmaceutycznych oraz wszelkiego rodzaju chemikaliów.
Złącza higieniczne są najbardziej powszechne w produkcji żywności, przede wszystkim zapewniając bezpieczne łączenie węży. Dzięki nim można tworzyć bezpieczne, szczelne i zgodne z surowymi normami jakościowymi instalacje. Oto kilka kluczowych cech, dzięki którym jest to możliwe:
Wartość sanitarna: Złącza higieniczne są zaprojektowane tak, aby zapobiegać zanieczyszczeniom poprzez minimalizowanie obszarów, w których mogą rozwijać się bakterie. Są to ponadto części wykonane z materiałów, które wytrzymują częste czyszczenie i dezynfekcję.
Sprawny przepływ cieczy. Te złącza ułatwiają wydajny przepływ mleka, sosów i wszelkiego rodzaju płynów przy jednoczesnym zachowaniu integralności i jakości żywności.
Łatwa konserwacja. Wiele złączy higienicznych jest zaprojektowanych tak, aby można je było łatwo zdemontować, co umożliwia dokładne czyszczenie i konserwację. To jest akurat niezbędne w środowisku, gdzie obowiązują surowe normy higieniczne.
Zgodność z normami. Złącza spożywcze muszą być produkowane zgodnie z przepisami i normami branżowymi, takimi jak te ustalone przez FDA i EHEDG (Europejska Grupa ds. Inżynierii i Projektowania Higienicznego). Istotny jest również standard DIN 11851 oraz szwedzka norma SMS. Końcówki redukcyjne złączy czy uszczelki siłą rzeczy również muszą być do tych norm dostosowane.
Trwałość. Złącza mleczarskie są zazwyczaj wykonane z wytrzymałych materiałów, które odpowiadają pracy w wysokim ciśnieniu i temperaturach, co jest ważne w przemysłowym przetwórstwie żywności.
Zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym. Dzięki stosowaniu złączy zaprojektowanych specjalnie do zastosowań higienicznych producenci żywności mogą zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego między różnymi produktami spożywczymi i partiami komponentów.
Oczywiście na rynku jest więcej niż jeden typ złączy higienicznych. Wszystko zależy od potrzeb danego przedsiębiorstwa. Są zatem złącza mleczarskie z gwintem zewnętrznym, jak i wewnętrznym. Są też złącza Tri Clamp, które wykorzystuje się przy cieczach o dużej lepkości. Nie bez znaczenia jest również średnica węża oraz ciśnienie robocze – każde złącze musi być precyzyjnie do nich dostosowane. To samo, naturalnie, dotyczy norm higienicznych, które różnią się co do branży i zastosowania.
Tak więc połączenie higieniczne węży to dość złożony temat. Niemniej bez niego utrzymania wysokich standardów jakości mogłoby być niemożliwe. Dotyczy to również bezpiecznego przetwarzania, jak i transportu w przemyśle spożywczym. W związku z tym niepozorne złącza mleczarskie należy uznać za ważny składnik naszej codzienności.